Så firas nationaldagen runt om i Sápmi

3:18 min

Från norr till söder firas idag Samernas nationaldag med pompa och ståt. Första gången samernas nationaldag firades var 1993.

Hör Maxida Märak sjunga samernas nationalsång Sámi soga lávlla på lulesamiska här. Och missa inte vår talkshow Sámij álmmukbiejvve som sänds i kväll kl.18.00 på SVT2 eller på SVT Play.

Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

I Giron/Kiruna firas nationaldagen på stadshuset med tal av Johannes Marainen och kommunalråd Kristina Zakrisson. Inga-Maija Blind, Lars-Ánte Kuhmunen och Giron Sámeskuvla underhåller.

I Jåhkåmåhkke/Jokkmokk firar Jokkmokks sameförening den samiska nationaldagen i Restaurang Ájtte med tal, sång och fika.

I Julev/Luleå premiärvisas en dokumentärfilm om konstnären, renskötaren och skådespelerskan Maj Doris Rimpi som lämnade konstnärslivet för att fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka. Efter filmen uppträder Maxida Märak. Hör Maxida Märak framföra den samiska nationalsången här.

I Ubmeje/ Umeå firas nationaldagen på Umeå universitet med extra fokus på arktisk forskning. Där bjuds det bland annat på musik av gruppen Stuoris ja Bálddonas, samt hissning av flaggor och vepor som är speciellt framtagna av Vaartoe, centrum för samisk forskning.

I Staare/Östersund hålls ett stort nationaldagsfirande i Kajutan, i samband med jubileumsveckan Staare2018, med nationaldagstal av regionråd Ann-Marie Johansson. Det kommer även att serveras samisk lunch.

I Stockholm firas nationaldagen med en flaggceremoni på stadshuset, tal och jojk av Nik Märak, diktläsning och tal av stadshusets politiker.

I Helsingborg firas föreningen Samer i syd nationaldagen med jojk, musik och tal av Erik-Stefan Sagelind, Helena Dådring och Mats Sander. Även visning av filmen Sameblod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio