Så vårdar du dina skor så de håller länge

4:11 min

Viktigaste rådet: Använd inte samma skor flera dar i rad. Då slits de mycket fortare än om du varierar skorna. De hinner inte torka upp emellan. Och du kan göra skomedel själv, berättar Jesper Ingevaldsson som driver sidan Shoegazing och som var domare och grundare av både skoputsnings-SM och VM.

1.     Torka eller borsta av din skor - ta för vana att göra detta varje gång du kommer hem, för att direkt få bort smutsen. 
På vintern bör man torka av dem med exempelvis en fuktig disktrasa, medan det ofta räcker att borsta av dem på sommaren.

 

2.     Sätt i skoblock när du inte använder skorna.  Gäller framför allt skor i läder, det hjälper skorna att behålla formen och undviker att det blir kraftiga veck då lädret drar ihop sig när det torkar. Det räcker med ett par skoblock som flyttas över i de skor som senast använts.

 

3.     Använd inte ett par skor två dagar i rad. När du använt dina skor en dag så är de fuktiga (även om du inte känner det direkt på ytan). Fukten gör att skorna slits betydligt snabbare, de behöver vila en dag för att torka helt. Jag brukar rekommendera att man har minst två par skor per säsong att varva mellan, i längden sparar det pengar (och miljön) då skorna håller mycket längre.

 

4.     Se till att vårda skorna med jämna mellanrum. Tygskor behöver tvättas, skor i skinn eller mocka behöver också mild tvätt om de är väldigt smutsiga, men framför allt behöver de smörjas med skokräm med jämna mellanrum (cirka varannan vecka under vintern, kanske någon gång i månaden på sommaren, beroende på hur mycket de används). Det återfuktar och skyddar lädret. Skor i mocka sprayas med impregneringsspray (det dock ej att rekommendera för vanligt läder då täpper igen lädrets porer, där används skokräm och skovax).

Om du vill göra ett bra medel som tar bort saltränderna blandar du lika delar av citronsaft, ättika och vatten. Ta en trasa eller mjuk svamp och tvätta skorna.