RECENSION - LITTERATUR

Att inte förmå bli en del av "Inlandet"

2:50 min

När blir borta hemma? Den unga kvinnan i Elin Willows debutroman "Inlandet" hamnar på en plats dit man inte bara kommer utan förklaring.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Inlandet
Författare: Elin Willows

Mamma Anderssons brungulrosa målning Heimat pryder omslaget till Inlandet, granar och kväljande himmel.

I romanen finns en ung kvinna som flyttat till ett samhälle som inte heter något och som ligger mycket långt norrut. Hon har hittat ett uthyrningsrum att bo i och en Konsumaffär att arbeta i och har en teve att titta på om kvällarna. Alla känner alla här sen generationer tillbaka men den unga kvinnan som är romanens jag, hon känner ingen. Pojkvännen som hon kom hit med är numera expojkvännen och har flyttat till kusten. Hon har bara hamnat här, blivit kvar.

Det är som om platsens -37 grader och eviga mörker vintertid korresponderar med hennes brist på inlevelse i sitt eget liv men kylan och mörkret blir också en trygg vante att krypa in i. Det är inte utan att jag kommer att tänka på  romanen ”Linjen” av Elise Karlsson, bristen på kommunikation med de andra, eftersläpningen av eventuella känslor, som det är svårt att både namnge och känna. Elin Willows språk är knappt och precist.

Inlandets bottenfrusna huvudperson tar sig genom dagarnas ritualer, har klippt banden bakåt och inte heller skapat några nya. Varför vill hon ha det så här? Stumt. Hon sover inte och blöder näsblod men det är som det är.

Medan man som läsare funderar över detta så går romanen mot sitt slut, hon börjar säga jo, hon kanske är gravid, hur det nu gick till, hon vågar sladda med bilen på isen. Kommer naturen närmare, den mest varaktiga anknytningen är ändå med en uppstoppad luggsliten björn på hotellet.

Det händer så pass lite i "Inlandet" att jag kommer på mig med att försöka få till en egen dramaturgisk kurva med nerv medan år läggs på år för det finns en grundton i romanen som är fasansfull och helt stilla samtidigt, och där är så mycket som det helt enkelt saknas ord för – i detta liv satt på paus – så vad som helst kan hända.