Konst som visar det osynliggjorda hemarbetet

12 min

Petra Hultman, tog i år emot Beckers konstnärsstipendium i år. Hennes första egna utställning på Färgfabriken i Liljeholmen i Stockholm har redan rönt stor uppmärksamhet.

Handarbete, flit, hantverk och husmödrar är teman du tar dig an i din konst, och det första som möter besökaren i är en stor videoinstallation som heter "Arbete i hemmet". 

– Det är dels ett arbete som fortfarande är osynliggjort, med låg status och obetalt. I installationen blir det i alla fall synligt hur mycket arbete som ingår och hur repetitivt det är, säger Petra Hultman.

Bakom den här videoväggen så vandrar besökaren in i den kanske mer personliga delen av utställningen, det är handarbeten, massor av stickat virkar och broderat staplat i pyramider och så hundra nyckelskåp i trä, det är en berättelse om Mary och Hilding, Petra Hultmans farmor och farfar.

– Det är två olika historier som samtidigt är sammanlänkade. I min farfars fall är det nyckelskåp som han började tillverka när han var 85 år gammal. Han ville fortsätta arbeta. Han sålde bara enstaka nyckelskåp. Min farmor skötte det obetalda hushållsarbetet och såg till att kaffet och lunchen fanns på bordet. Och däremellan satt hon i stor utsträckning med ett handarbete i handen. 

Lyssna på hela intervjun med Petra Hultman i ljudlänken ovan

Utställningen på Färgfabriken pågår till den 18 mars.