Wallström kräver att Kina släpper svensk

Utrikesminister Margot Wallström (S) kräver i ett uttalande att den svenske förläggaren Gui Minhai frisläpps.

Hon fördömer Kinas agerande efter att civilklädda poliser fört bort Minhai från ett tåg på väg till läkare i sällskap med svenska diplomater.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommer nu med ett starkt uttalande mot att Kina fängslat den svenske medborgaren Gui Minhai.

"Det är mycket allvarligt att den svenske medborgaren Gui Minhai fortfarande är fängslad i Kina." skriver utrikesminister Margot Wallström på regeringskansliets hemsida.

Hon skriver också att det kinesiska agerandet skett i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt stöd.

"Det brutala ingripandet i januari mot en svensk stödinsats genomfördes trots kinesiska upprepade försäkringar om att Gui Minhai vid tillfället var en fri man. Det kinesiska agerandet skedde i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt stöd. Den nuvarande situationen väcker också frågor om tillämpningen av rättsstatens principer, däribland förbudet mot godtyckliga frihetsberövanden. Vi kräver att vår medborgare ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj."

Angela Gui, dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai, har inte hört något från sin pappa sedan han frihetsberövades på nytt i Kina den 20 januari.

– Jag hoppas att Sverige och andra regeringar trycker på så mycket som möjligt, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

– Jag vill att de tar upp faktiska konsekvenser, i stället för att bara upprepa hur oacceptabelt detta är.