Fortsatt svårt för syrier att få återförenas med familj i Sverige

3:08 min

Trots att regeringen för ett år sedan lovade att se över möjligheten att låta syrier ansöka om familjeåterförening på den nya svenska ambassaden i Libanon har inget hänt.

I stället har regeringen öppnat för ansökan på svenska ambassaden i Sudan, över 250 mil bort, där kötiden just nu är två år.

Eftersom ambassaden i Sudan i dag är den enda som syrier har möjlighet att ta sig till utan visum, har kön där snabbt vuxit och i dag får man vänta i nästan två år för att få en tid på svenska ambassaden i Sudan.

Alaa väntar på att få återförenas med sin fyraårige son som är kvar i Syrien.

– Jag har inte träffat min son på två år. Jag kan inte säga mer. Jag är helt förstörd från insidan.

För drygt ett år sedan berättade Ekot om hur Utrikesdepartementets, UD:s, byråkrati försvårade för de syrier som har rätt till familjeåterförening.

Den som ansökt om familjeåterförening måste göra en intervju på en svensk ambassad. Syrier fick då bara göra intervjuer på svenska ambassader i fem länder men eftersom alla de kräver visum för syrier var det väldigt svårt för dem att ta sig dit.

Sommaren 2016 beslutade regeringen att öppna en ambassad i Libanon - men trots att syrier tillåts resa in i Libanon (om de kan visa att de har en tid för intervju) - har regeringen bestämt att syrier inte ska få söka där.

Men Annika Söder, som är kabinettsekreterare på UD, lovade i Ekot för ett år sedan att se över den möjligheten.

– Efter ett år när vi har öppnat ambassaden så ska vi också utvärdera de olika verksamheterna där och det kommer vi verkligen att göra, det kan jag lova.

I ett protokoll som beskriver den nya ambassadens uppgifter står det också att "en utvärdering ska göras ett år efter regeringsbeslutet den 14 juni 2016". Men när Ekot nu ber att få se ut utvärderingen svarar UD att någon sådan inte gjorts eftersom öppnandet av ambassaden dragit ut på tiden.

Så här säger Annika Söder på UD:

– Vi håller på att gör den utvärderingen och vi har kommit fram till att vi fortfarande behöver mer tid för att göra det här.

Efter Ekots granskning beslutade regeringen att syrier även skulle få göra intervjuer på svenska ambassaden i Sudan. Dit kan syrier resa utan visum och kön växte därför snabbt och idag är det 22 månaders väntetid för en intervju. Nu fokuserar UD enligt Annika Söder på att korta köerna.

– Nu jobbar vi stenhårt på att få ner väntetiderna på den ambassaden så vi hoppas kunna komma ner till åtminstonde hälften.

Men lagen säger att hela proceessen inklusive Migrationsvekrets handläggning ska ta max nio månader och Madeleine Seidlitz på Amnesty tycker inte att UDs ansträngningar räcker och hon är starkt kritisk.

– Vi välkomnar att man skjuter till resurser men det kommer inte att räcka. Det är för syrier så oerhört mycket lättare att ta sig till Libanon. Så att det finns många olika aspekter. Den reella möjligheten att ta sig till en ambassad och söka och väntetiderna.

Alaa som har en fyra årig son i Syrien vill att syrier ska få möjlighet att söka i fler länder.

– Jag bara kämpar för att inte bli deprimerad och inte bli galen men jag vet inte hur länge jag klarar det.