Ekot erfar: Regeringen markerar mot Turkiets offensiv i Syrien

1:50 min

Utrikesminister Margot Wallström kommer inte besöka Turkiet som planerat om två veckor. Ekot erfar att det är en markering mot Turkiets militära offensiv i norra Syrien.

Offensiven inleddes den 20 januari och inriktas mot mot den kurdiska milisen YPG. Turkiet har starkt kritiserats för sitt agerande från många håll, bland annat från USA och FN.

Turkiets president Erdogan har sagt att han vill utrota terrorister och menar den kurdiska YPG-gerillan och säger att gerillan har samröre med PKK. Det är något som USA har tillbakavisat. USA har samarbetat nära med YPG-gerillan bekämpat IS. Den turkiska armén strider nu i norra Syrien mot YPG-gerillan.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skulle om fjorton dagar ha besökt Turkiets huvudstad Ankara och ha träffat den turkiska utrikesministern. Det fanns också planer på ett möte med president Erdogan.

Planeringen inför besöket var långt gånget och det mesta var klart.
Officiellt säger UD nu att besöket skjuts upp på obestämd tid. Samtal pågår om ett bilateralt besök. Men inget datum är klart just nu.

Det uteblivna besöket är enligt vad Ekot erfar en markering mot Turkiets offensiv. En offensiv som kritiseras hårt internationellt. Och där den svenska regeringen nu gör en diplomatisk markering.