Malmö

Kampsportare lär ut självförsvar för tjejer

10 min

I över femton år har Selvi Bajram hållit på med kampsport, och nu lär hon ut självförsvar till tjejer. Det är hårda slag, riktade pungsparkar och mycket glädje när kvinnorna lär sig självförsvarskonsten krav maga.

Selvi Bajram fann kampsporten när hennes storebror började träna taekwondo och tittade på filmer med Bruce Lee. Då tyckte föräldrarna inte att en tjej skulle slåss, men det har hon tagit igen sedan hon blev vuxen. Nu har hon svart bälte i taekwondo, och det bästa, säger hon, är självkänslan och tryggheten.

– Man skapar en trygghet när man vet att man faktiskt kan göra motstånd om det skulle behövas, säger Selvi Bajram.

Det är stor skillnad mellan kampsport och självförsvar, säger hon. Kampsport är en idrott som är kraftigt reglerad för att undvika skador, där man är jämlik och har tränat lika mycket, och oftast är i samma viktklass som sin motståndare. Självförsvar är något helt annat.

– Där är du rädd och kanske kämpar för ditt liv, och måste ha en väldigt stark mental styrka inom dig för att kunna fullfölja det du har bestämt dig för – att rädda dig själv, säger Selvi.

Selvi lär ut krav maga, en israelisk självförsvarskonst. Hon har startat kursen både för att det är rolig träning och för att det är viktigt att kunna försvara sig, och att inte gömma sig i en bubbla och tänka att "det händer inte mig".

– När det väl händer så ska du kunna ta fram verktyg för att kunna försvara dig.