Lars Vilks döms efter byggen på "Nimis"

1:47 min

Konstnären Lars Vilks döms för förseelse mot områdesskydd sedan han uppfört två träkonstruktioner på sitt omstridda konstverk "Nimis" i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne. Lars Vilks döms till 40 dagsböter.

Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén kommenterar domen i ljudet under artikeln

Konstnären åtalades ursprungligen för brott mot områdesskydd, men åklagaren ändrade under rättegången brottsrubriceringen till förseelse mot områdesskydd.

Lars Vilks är trots den fällande domen nöjd.

– Som konstnär får jag vara nöjd. Det är tydligen så att mitt verk fortfarande är kontroversiellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarande hett, säger Lars Vilks till TT.

Länstyrelsen besökte platsen och kunde konstatera att det större torn som förstörts i branden nu hade byggts upp igen, men nu som två nya konstruktioner på två meter vardera. Byggnationer som inte är tillåtna i ett naturreservat.

Vilks sa under rättegången att han skrivit boken "Myndigheterna som konstnärligt material" och att Nimis är ett processverk där allt som sker runt det ingår. Även rättsförhandlingen är alltså en del av hans konstnärliga performance.

Tingsrätten dömer nu Vilks att betala 40 dagsböter för förseelse mot områdesskydd. Till Kulturnytt säger Lars Vilks att Han planerar att överklaga, men eftersom han menar att alla turer kring Nimis ingår i själva konstverket tycker han att en fällande dom här är av högre konstnärligt värde än en friande.

– Den visar då att man har det kontroversiella kvar, säger Lars Vilks.

Om allt är en del av konstverket. Är det här inslaget i Kulturnytt också en del av konstverket då?

– Ja tyvärr får du nog räkna med att du befinner dig i ett relationellt tillstånd. Din reaktion och kultursidans sätt att se på de här sakerna, säger Lars Vilks.
 
Ungefär en fjärdedel av Nimis, brann ner i november 2016.

Lars Vilks har själv uppgett att han har genomfört nödvändiga reparationer och underhållsarbeten för att åtgärda de skador som branden åstadkom och för att säkerställa säkerheten kring konstverket. 
 
Rätten framhåller att även om Lars Vilks tidigare har utfört arbeten på "Nimis" utan att länsstyrelsen har vidtagit några åtgärder har Vilks "begått gärningen uppsåtligen", enligt ett pressmeddelande från Helsingborgs tingsrätt.