OS-politik på högsta nivå

2:40 min

Med bara några dagar kvar till invigningen av vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang pågår inte bara sportsliga och arrangörsmässiga förberedelser, utan även storpolitiska. Flera världsledare kommer att besöka OS-tävlingarna, bland andra ett historiskt besök från Nordkorea – och den mest högaktuella frågan är självklart relationen mellan USA och Nordkorea, rapporterar vår utsände.

De är många, de högt uppsatta politiker som vill komma hit till Sydkorea under de kommande OS-veckorna, och inte alla styrs av något speciellt idrottsintresse, utan det handlar också om ett tillfälle att möta just andra världsledare.

På väg är bland andra USA:s vicepresident Mike Pence, Japans premiärminister Shinzo Abe och Nordkoreas Kim Yong Nam, som kan beskrivas som landets ceremoniella statschef, för övrigt den högste ledare från Nordkorea som besökt grannlandet i syd sedan Koreakrigets slut i mitten av 50-talet.

Att alla dessa är på plats är kanske viktigare än normalt på grund av det känsliga läget på den koreanska halvön, där det efter ett par år med hotfulla utspel från främst Nordkorea och USA, har skett en liten förändring i och med att Nordkorea med kort varsel ska delta i OS.

Hahm Chaibong, nordkoreaexpert på Asan Institute här i Seoul, tror att det kan komma att tas kontakter mellan amerikanska och nordkoreanska företrädare under OS, men tvivlar på att de ger resultat.

– Det är mycket osannolikt att USA vill att det ska leda till några mer formella samtal med Nordkorea, säger Hahm.

Vicepresident Pence har gjort klart att han kommer använda besöket till att uppmana de allierade, främst Sydkorea och Japan, att fortsätta pressa Nordkorea så att landet stoppar sitt kärnvapenprogram.

Men för att ytterligare markera mot nordkoreanerna planerar Pence att vid invigningen på fredag ha med pappan till Otto Warmbier, den amerikanske student som satt 17 månader i nordkoreanskt fängelse, och förra sommaren dog strax efter att han frigivits av skador som USA sa han fått under fångenskapen.

För Sydkoreas president Moon Jae-in blir det en balansgång att å ena sidan inte distansera sig mer från sin viktigaste allierade USA, och å andra sidan fortsätta på den inslagna vägen att dämpa spänningarna på halvön.

– Hans mål är att skapa en stämning som kan leda till ett uppehåll i det han kallar de nordkoreanska provokationerna även efter att OS är slut, säger Hahm Chaibong.