Skarp kritik mot elitstöd till FC Trollhättan

1:19 min

Oppositionsrådet Peter Eriksson (M) är skarpt kritisk till det beslut som fattades om fortsatt elitbidrag till FC Trollhättan som ligger i division 2. Moderaterna hade velat ge stödet till Skoftebyns damlag som ligger i division 1.

Nu står det klart vilka som får det omdiskuterade elitstödet från Trollhättans kommun. FC Trollhättan, Skoftebyn dam och Skoftebyn herr hade alla sökt elitstöd. Men det är bara två fotbollslag som får stödet.

FC Trollhättan får 575 000 kronor och Skoftebyns damlag får 100 000 kronor. Men kritiken låter inte vänta på sig.

Oppositionsrådet och moderaten Peter Eriksson är skarpt kritisk till fördelningen av bidrag, och menar att Skoftebyn dam borde fått elitstödet eftersom de ligger i division 1.

– 575 000 till ett manligt fotbollslag i division 2 och så säger man att vi ska ge 100 000 kronor till ett damlag i division 1. Helt obegripligt, säger Peter Eriksson.

Moderaterna hade hellre velat ge 650 000 kronor till damlaget för att stödja deras fortsatta möjligheter att vara kvar i division 1 och kunna gå upp till elitnivå. Partiet ville inte över huvud taget stödja ett elitstöd till FC Trollhättan eftersom de anser att elitstödet går emot kommunens riktlinjer när det gäller sponsring.

Kommunalrådet Paul Åkerlund (S) försvarar stödet trots att det bryter mot riktlinjerna. Det är ett undantag som han inte vill benämna som "elitstöd":

– Satsning mot elit har vi valt att kalla den, vi är medvetna om det, men samtidigt tycker vi att det är viktigt att försöka hålla i den här satsningen som vi haft i flera år, säger han.

Enligt kommunen kan bara ett herrlag få elitstöd, och därför bad man alla fotbollsklubbar att rösta. Alla utom Syrianska och Skoftebyn tyckte att FC Trollhättan skulle få pengarna.

Mikael Rosell, ordförande för Skoftebyn IF säger att de accepterar kommunens beslut att inte ge några pengar till deras herrlag. Samtidigt är de nöjda över att ha fått 100 000 kronor i elitstöd till damlaget.

– Det är första gången damlaget får elitstöd och ett viktigt första steg. Nu är det upp till oss att visa att vi förtjänar detta genom att prestera, säger han.

De bägge herrlagen ansökte om 750 000 kronor i elitstöd vardera. Skoftebyns damlag ansökte om 150 000 kronor.

Bandyklubb Gripen BK tilldelades 500 000 kronor i och med dagens beslut.