Fritidsledare i Sigtuna åtalas för sexbrott mot hundratal barn

1:19 min

En fritidsledare i 35-årsåldern i Sigtuna kommun åtalas på tisdagen för flera sexualbrott mot barn. Enligt åtalet har han under flera år filmat nära 100 unga pojkar med sin mobilkamera i omklädningsrum.

Enligt åtalet har mannen mellan 2012 och 2016 filmat flera unga pojkar med sin mobilkamera i omklädningsrum.

I stämningsansökan finns det 98 målsägande. En stor majoritet av dem har då varit i åldrarna sex till nio år när filmerna har spelats in.

Det var i december 2016 som mannen greps efter att en privatperson sett honom filma barn på ett badhus.

– Det var en förälder som reagerade på ett badhus när han såg att hans barn och en kamrat till hans barn blev filmade.

Efter att mannen greps hittades över 1000 filer med 6 timmars film i hans dator och de flesta barn har kunnat identifieras, men inte ett tiotal, säger åklagare Nicklas Englund.

Han ska framförallt ha filmat pojkarna på den skola i kommunen där han har arbetat, men även som idrottscoach och som kollo-ledare.

– Det är pojkar i duschar och omklädningsrum som filmas när de är nakna. Vissa barn sitter i mannens knä och han berör dem på vissa sätt, säger åklagare Nicklas Englund.

Ska pojkarna ha varit medvetna om att den åtalade har filmat?

– Vi har ju hållit förhör med väldigt många pojkar och det är få av dem som har några minnesbilder av att de har blivit filmade, säger åklagare Nicklas Englund.

Mannen åtalas för grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp mot barn och kränkande fotografering.

Flera av brotten anses som grova då mannen satt filmandet i system, då det rör sig om ett stort antal och eftersom han har utnyttjat sin position som ledare.

Nicklas Englund säger att pojkarna påverkars olika av det här och kommer att bearbeta de på olika sätt, men att man kan se ett mönster.

– Genomgående är intrycken att de har varit besvikna, de har tyckt om den här personen. De finns inte så många män i skola och förskola, och den här mannen är det många som har gillat och tyckt om, säger åklagare Nicklas Englund.

Enligt åklagare Nicklas Englund har mannen erkänt att det är han som har filmat. P4 Stockholm söker mannens advokat.