Barnboksskaparen Gunilla Bergströms bilder i första stora utställningen på konstmuseum

3:23 min

Förra året firade Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur Alfons Åberg 45 år och för första gången blir det nu en stor separatutställning med Bergströms bilder på ett konstmuseum i Sverige.

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn lyfter fram hennes bilder i en barnboksutställlning "Jag ska banne mig rita själen", men egentligen har aldrig Gunilla Bergström tänkt att hon gör böcker för barn.

– Jag är egentligen inte intresserad just av barnböcker - jag är intresserad av händelser och människor. Och det spelar ingen roll om man är barn eller vuxen. En sån sak som att vara ny, det är ju fruktansvärt. Ska man vara ny på dagis eller i skolan. Det är ju fasansfullt. Men det är ju lika fasansfullt för en vuxen, att var ny på en arbetsplats.

Gunilla Bergström debuterade med barnboken "Mias pappa flyttar" 1971. Då arbetade hon som reporter på Aftonbladet och hade gjort ett stort reportage om skilsmässor ur alla ekonomiska och sociala aspekter. När hon lämnat och kom hem insåg hon: det fanns inget i artikeln om barnen.

Då började hon att skriva boken. Hon hade själv erfarenhet av skilsmässa som barn - föräldrarna skiljde sig och pappan träffade en ny kvinna, och levde konstnärsliv. Det var i det hemmet Gunilla Bergström lärde sig olika målartekniker och både vuxna och barn pratade om bilderna man skapade.

Men från första början var bokmanuset bara en skriven text – bilderna som förlaget föreslog var alldeles för gulliga och redaktören föreslog till slut att hon själv skulle illustrera. Och då var det bråttom så det var bara att sätta igång.

Gunilla Bergström hade en förebild när det kom till barnboksbilder: Ingrid Vang Nyman som illustrerat Pippi Långstrump och de första Bullerbybarna-böckerna.

– Jag älskade dem. Mamma högläste Bullerbybarnen och jag älskade de bilderna fastän de är ju egentligen är så knollriga... nedhasade Pippistrumpor... . Och knollriga hårkrumelurer! Särskilt Bullerbybarnen, de är så trivsamma på något sätt. Jag tycker fortfarande det.

Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg och tillbringade somrarna på Västkusten. Ibland gick båtutflykten till Skärhamn där hennes bilder nu ställs ut. Men hennes böcker är sällan idylliska, oftast är det vardagen hemma i köket, i lekparken och på fotbollsplan och i affären.

– Mina böcker handlar inte så mycket om en fysisk miljö. Mer än att det är ett storstadsområde i en hyfsat modern tidsepok med lite höghus, var som helst i världen, egentligen.

– Det är mer att det är just det som behövs i bild, för att beskriva just den här känsla för som råder mellan de två. Det är känsla och situationen som är viktig.

Första bilderböckerna om Alfons Åberg kom 1972: "God natt Alfons Åberg" om en pojke och hans pappa och hur svårt det kan vara att komma till ro om kvällen. Sedan dess har han nått ut stort i världen – böckerna finns att läsa på 30 språk. Det är böcker om skulden över att ha slagit någon som är mindre, om krig och om att ha en fantasikompis.

 

Utställningen "Jag ska banne mig rita själen" på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn pågår 11 februari till 15 april.