Oscar blev beroende av packs i FIFA

1:25 min

Spelberoendes riksförbund varnar för att så kallade lootlådor i tevespel kan leda till spelberoende med pengar. Oscar Hansson la tusentals kronor på att köpa packs i tevespelet FIFA Ultimate Team. Ett beteende han själv beskriver som ett beroende.

– Under alla år så kan det ligga på mellan 20 000 och 30 000 som jag har spenderat på paket, säger Oscar Hansson.

Paket, eller packs som de också kallas, innehåller slumpmässigt utvalda spelare som används för att bilda ett drömlag. Man vet alltså inte vilka spelare det är man kommer få när man genomför köpet. Man vet inte heller hur stor chans det är att få de spelare man vill ha.

Det är inte säkert att du får det bästa i det paketet, just därför vill du sitta och köpa mer och mer och mer och mer.

I dag har Oscar tagit bort sitt bankkort från sitt tevespel för att hindra sig själv från att fortsätta köpa paket i FIFA.

Liknande paket finns i många andra tevespel och brukar kallas för lootlådor. Och att spendera stora summor pengar på lootlådor i hopp om att vinna det allra bästa är ingenting ovanligt.

Beskriver det som ett beroende

P3 Nyheters granskning visar att spelare lägger stora summor pengar på packs i FIFA och beskriver det som ett beroende.

Spelberoendes riksförbund har medlemmar som har sökt hjälp just för överdrivna köp av lootlådor i tevespel.

– Jag tror att det är en väldigt liten skillnad, mellan de lotter du köper i dataspelsvärlden kontra de lotter eller livebettingresultat du sätter i pengaspel, säger Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund.

Räknas inte som lotteri

Lootlådor definieras i dag inte som lotteri enligt lotterilagen. Det gör att speltillverkare inte behöver ta samma ansvar för personers spelande som till exempel Svenska spel. Det tycker Henrik Armus är fel.

– Allting går så himla fort i dag och då måste man anpassa lagarna mycket snabbare än man gör, så att man inte hamnar i den här gråzonen.

Han tycker även att speltillverkare bakom tevespel med lootlådor bör ta ett större ansvar.

Erbjuder man allting som påminner om lotterier så måste man ta det ansvaret.

Speltillverkaren EA som har gjort FIFA har avböjt en intervju med P3 Nyheter. Istället hänvisar EA till branschorganisationen Dataspelsbranschen.

– Det är sorgligt att höra de här historierna, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Han säger att lootlådor inte klassas som lotteri enligt svensk lag och att ett sätt för speltillverkarna att ta ansvar är att sätta åldersgränser på spel, till exempel 16-årsgränsen som krävs för att spela FIFA Ultimate Team.

– Vuxna människor får göra vad de vill med pengarna, det är ju inte ovanligt att man lägger mycket pengar på ett intresse eller en hobby. Sedan ska det vara lustfyllt också.