"Normalisering av Sverigedemokraterna"

1:47 min

Moderaterna fick mest negativ rapportering och Centerpartiet mest positiv i de största medierna förra året. Det visar Mediemätaren som Sifo gör för Ekot.

– Vi hade ju ett tufft år förra året. Jag tycker att vi har haft en ganska tuff mandatperiod i svensk politik överhuvudtaget och ett extra tufft år för Moderaterna 2017, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson

Det är i den så kallade Mediemätaren som Sifo gör för Ekot där de tidningar och etermedier som har mest räckvidd i landet är med.

Det som mäts är toppnyheter med partipolitiskt innehåll. 

Moderaterna får mest negativa nyheter under 2017 och Centerpartiet mest positiva. Till viss del återspeglar det rapporteringen av opinionsmätningar.

Sverigedemokraterna hamnar ungefär i mitten. Inom Sverigedemokraterna finns bland många en uppfattning om att partiet missgynnas av medierna.

Det var något som exempelvis lyftes fram på partiets landsdagar i höstas. Så här sade partisekreteraren Richard Jomshof:

– Att valet står för dörren, det märks på det sätt som motståndare och också stora delar av media behandlar oss på. Överlag är det ganska uselt.

Enligt Toivo Sjören som är chef för samhälle och opinion på Sifo, visar den här mätningen att Sverigedemokraterna inte behandlas annorlunda än andra partier.

De flesta nyheter där Sverigedemokraterna finns med är neutrala, varken positiva eller negativa, precis som för andra partier:

– Det finns en normalisering av beskrivning av Sverigedemokraterna. De har både positiva och negativa och mest neutrala nyheter, säger Toivo Sjörén.

De positiva nyheterna kring Sverigedemokraterna handlar främst om ökningen i opinionen under en del av året.

Den negativa rapporteringen, handlar till stor del om skandaler, inte minst den med riksdagsledamoten Hanna Wigh som anklagade en partikollega för sexövergrepp. 

– Det har ju varit diskussion om deras inställning till kvinnor. Hanna Wigh hoppade av. Det syntes påtagligt i opinionsundersökningar att det blev en negativ effekt bland just kvinnor, säger Toivo Sjörén.