Ardalan Shekarabi: Lootlådor kan klassas som lotteri redan 2019

Lootlådor, alltså paket som du köper i tevespel med slumpmässigt innehåll, kan komma att klassas som lotteri i framtiden. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi efter att ha tagit del av P3 Nyheters granskning.

Vi jobbar för att så snart som möjligt återta kontrollen över spelmarknaden och se till att svenska konsumentskyddsregler gäller alla aktörer som bedriver spelverksamhet.

Det finns unga som lägger tusentals kronor på så kallade lootlådor i tevespel. Ändå omfattas inte det här av lotterilagen – trots att många vittnar om att de blivit beroende. Nu öppnar alltså ministern för att det kan komma att ändras.

Regeringen jobbar med en översyn av lagstiftningen på den svenska spelmarknaden. Målet är att en ny lagstiftning ska träda i kraft i januari 2019.

Regleras inte i dag

I dag omfattas inte utländska aktörer på den svenska spelmarknaden av svensk lagstiftning. Inte heller lootlådor i tevespel regleras av den svenska lotterilagen. Men det kan komma att ändras i framtiden.

 – Jag är beredd att i nästa steg be våra myndigheter att titta närmare på fenomenet med lootlådor och se om det finns ett behov av att förändra lagstiftningen i syfte att förstärka konsumentskyddet.

 Kan lootlådor komma att klassas som lotteri redan 2019?

– Jag vill inte utesluta det. Jag vill börja med att be våra myndigheter och experter att titta på detta. Det är uppenbart att det finns många människor som har fastnat i ett spelmissbruk och som också hamnar i den här typen av spelande och förlorar pengar på det.