Staare 2018

Diplomaten som fick sparken - nu blir det teater

1:46 min

Förhandlingarna om ny renskötselkonvention mellan Sverige och Norge blir teater på Giron Sámi Teáhter.

Utgångspunkten är Udtja Lasses bok, Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure. Och det började med att journalisten Tomas Bresky läste om boken.

- Lika fascinerad varje gång. Sedan har jag träffat Lars Norberg ett antal gånger i Stockholm och för varje gång lär vi känna varandra mer och mer och det är en fascinerande människa med stor kunskap och jag känner väldig respekt för hela synen på det samiska och Sápmi, säger Tomas Bresky.

Det var vid ett seminarium i samband med Staare 2018 som Giron Sámi Teáhter berättade om sin kommande uppsättning som ska spegla förhandlingarna om en ny renskötselkonvention mellan Sverige och Norge.

Utgångspunkten är Udtja Lasses - Lars Norbergs bok om förhandlingen om det gränsöverskridande renbetet. Och journalisten och manusförfattaren Tomas Bresky menar att dramatiken i berättelsen finns i det här svaret.

- Man kan sammanfatta det väldigt enkelt med att, det är diplomaten som sa sanningen som fick sparken. Det är en väldigt märklig historia egentligen att regeringen utser en person, sedan har man inget förtroende för honom och när han kommer med förslag, då kastar man ut honom bara. Det tycker jag är dramatik.

Idén är att sära på diplomaten Lars Norberg från pseudonymen Udtja Lasse och låta dem föra en dialog i teatern berättar Tomas Bresky. Diplomaten skulle följa etablerad svensk politik, där de svenska samernas intressen skulle offras för att komma överens med Norge, men valde att istället engagera sig för samerna.

- Uppenbarligen var det inte regeringens avsikt när man gav honom uppdraget att han skulle gå så långt som han gjorde. Och ändå är det inget märkvärdigt. Han går tillbaka i historien och ser hur det samiska samhället gång på gång av regeringarna och det ville han påvisa och det tålde man tydligen inte, säger Tomas Bresky. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio