Kö på kö för att ansöka om familjeåterförening

2:15 min

Det är inte bara långa väntetider till ambassaderna för syrier som ansökt om familjeåterförening, nu visar det sig att det också är väntetider för att ens få ställa sig i kön.

– Jag mår inte bra psykiskt, jag har svårt att sova och tänker på mina föräldrar hela tiden, säger Nezar.

Han är från Syrien och kom till Sverige hösten 2015. Hans föräldrar och småsyskon bor i ett tältläger i Libanon, berättar han.

När han fick uppehållstillstånd för drygt ett år sedan fick han också rätt att återförenas med sin familj. Han ansökte då om familjeåterförening via Migrationsverkets webbformulär.

När ansökan registrerats ska man få ett mail från migrationsverket med ett dossiernummer och först efter det får man ställa sig i kö för en intervju på en svensk ambassad.

Enligt Migrationsverket ska den processen ske inom en vecka. Men Nezar har väntat i nio månader och fortfarande inte fått något mail.

– Om jag får ett dossiernummer kommer jag må bättre för då kan jag ställa min familj i kö för intervju på en svensk ambassad, säger Nezar.

Ekot har träffat flera personer som väntat på mailet i mellan ett halvår och ett år. Johanna Eriksson Ahlén är jurist på Röda Korset och starkt kritisk.

– Det gör mig jätteförvånad och det känns helt oacceptabelt. Särskilt gentemot de tidskrav som finns i EU direktiv när det gäller familjeåterförening och när du berättar det här för mig så verkar det som att man går ut över den tiden redan i första delen och det tycker vi på Röda Korset är helt oacceptabelt, säger hon.

På Migrationsverket känner man till att ärenden blivit liggande i ett antal månader, säger Håkan Jonsson som är ansvarig på Migrationsverket.

Hur många som blivit liggande i uppåt ett år vet han inte men han är självkritisk och säger att handläggningen i den här delen av processen ska ta max en vecka.

– Nej det är inte rimligt. Vi måste jobba med att komma till rätta med det här. Vi är medvetna om problemet.

En man som har sin fru och sitta barn i Syrien, han fick vänta i ett år på att ni skulle registrera hans ansökan och sedan fick han ställa sig iden två år långa ansökan till ambassaden i Khartoum. Vad tänker du om det?

– Ja, det är inte rimligt.

16-årige Nezar som väntar på att få ställa sig i kö till den svenska ambassaden i Sudan är stressad över det uteblivna mailet. Till ambassaden är det nu 22 månaders kö och då kommer han ha fyllt 18 och inte längre ha rätt att återförenas med sin familj.

– Jag trodde att jag skulle kunna få hit min familj inom sex månader men nu känns det hopplöst, säger han.