Stockholm topprankat i Norden

2:00 min

Stockholm är Nordens mest dynamiska region, enligt en ny rapport som presenteras på torsdagen. Västra Götaland gör ett rejält kliv mot rankingens topp.

Stockholm har tagit över tronen från Oslo i det socio-ekonomiska index som har tagits fram av forskningsinstitutet Nordregio.

I rapporten State of the Nordic Region rankas 74 regioner i Norden utifrån bland annat den samlade regionala ekonomin, läget på arbetsmarknaden och hur befolkningen är sammansatt.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att vi pekas ut som den mest dynamiska regionen i hela Norden. Det är ju ett kvitto för oss på att många års arbete har givit resultat, säger Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, till Ekot.

– Vi har ett starkt näringsliv i Stockholmsregionen, vi har starka akademier, stark forskning som driver innovation och som skapar dynamiken i Stockholmsregionen. Och vi har en befolkning som är otroligt nyfiken och prövar nya lösningar, som också bidrar till dynamiken.

Nordregios direktör Kjell Nilsson medger att det finns en hel del aspekter som inte räknas in i det regionala potential-indexet, till exempel upplevd livskvalitet i olika delar av Norden.

– Det finns framför allt en mängd mer avancerade, mer finmaskiga, vid vissa tillfällen mer kvalitativa bedömningsfaktorer som vi inte tar med. Vi väljer att göra det som ett ganska enkelt, renodlat index där det är beprövade definitioner som vi utgår från, säger Kjell Nilsson.

I index räknas bland annat befolkningstäthet som en positiv faktor, vilket gynnar storstäderna. Nordens fem huvudstäder intar de fem första platserna på rankingen.

Fast i Stockholmsregionen finns även utmaningar för framtida utveckling, enligt finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

– Den stora utmaningen vi har framåt är ju att vi växer så kraftigt, 40 000 nya invånare varje år. Det behövs bostäder, det behövs mer infrastruktur.

– Dessutom vet jag att utöver att bostäder och infrastruktur är viktiga i den här typen av rankningar så betyder också tryggheten mycket. Den växande gängkriminaliteten som vi har sett i Stockholmsregionen under några år är ett hot mot Sverigebilden och Stockholmsbilden.

Jämfört med motsvarande mätning för två år sedan klättrar Västra Götalandsregionen rejält på Nordregios lista, från trettonde till sjunde plats. Även Uppsala län ligger på topp 10.

Gävleborg är det svenska län som, enligt Nordregios ranking, har den minsta regionala potentialen. Bara marginellt bättre är det i Värmland, Södermanland, Västernorrland och Dalarna.

Kalmar låg nära botten i undersökningen för två år sedan, men är nu en av de nordiska regioner som klättrar mest. Kalmar går från plats 62 till 45 på Nordregios lista.

Olika delar av Finland ligger på de tretton sista platserna på den regionala rankinglistan. Bara en av Finlands regioner placerar sig på topp 30 i Norden.

Nordregios index avspeglar de senaste årens kraftiga ekonomiska tillväxt på Island, medan de regioner i Norge som är mest beroende av oljenäringen har tappat ganska många platser på listan.