RECENSION - LITTERATUR

Vågar man söka jobb efter att ha läst de här novellerna?

2:21 min

Jacob Sundberg, affärsutvecklare och skribent, debuterar med en novellsamling om att söka jobb med titeln "Vi hör av oss".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Vi hör av oss
Författare: Jacob Sundberg

De flesta har någon gång i livet suttit i en anställningsintervju. Och jag skulle tro att alla som gjort det också funderat över vilken tillspetsad situation det kan vara.

Och om man aldrig gjort det och läser den här boken… Då skulle man kanske inte heller våga.

För att citera en känd schlager: "Vem är du, vem är jag, levande charader…".

Och hur sjukt framstår inte spelet – att det hela blivit till ett spel - när det faktiskt kan handla om livsavgörande ögonblick för en människa.

Jacob Sundberg har tagit fasta på detta och skrivit en novellsamling där alla noveller skildrar just ett sådant möte. Två personer, ett rum. Det är teatralt, med mycket dialog, det är komprimerat, nästan stiliserat och det rymmer lika mycket komik som fasa. Ren och skär psykologi kan det handla om. Makt. Att läsa av och förstå – både den andre och sig själv. Vilket Jacob Sundbergs litterära gestalter inte alls är bra på, tycker alltså jag, som läsare. Hur de ser på sig själva är nämligen en helt annan sak.

Jag hittar uppgiften att Jacob Sundberg till vardags, förutom att vara skribent, också är affärsutvecklare och jag blir mycket nyfiken på vad han gjort i sitt liv, hur han lyckats få den här genomskådande blicken på mänskligt beteende. Det är nämligen rasande skickligt gjort.

Där är han som tror sig vara intelligentare än alla andra och som inte ens tycker att han behöver ha utbildning för det jobb han sökt. Tvärtom, han ser sig som en gåva till arbetsplatsen och tycker synd om den kvinna som ska intervjua honom. Ja, det måste läsas. Eller hon, läraren, som hellre vill jobba i inredningsbutik och som gör allt för att "bonda" med ägarna och svara ”rätt” när hon söker jobb.

Där är hon som flyttat till Stockholm – tror hon, i alla fall, och som blir utsatt för ett mycket kort personlighetstest med flervalsfrågor.

En bild av vår tid. Så träffsäker att man rodnar.