RECENSION – FILM

"En fantastisk kvinna": Stark skildring av förtryck av transpersoner

2:34 min

Chilenska "En fantastisk kvinna" är en av de filmer som tävlar med Ruben Östlunds "The Square" om en Oscar i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film. En poetisk och stark skildring av hur förtryck av transpersoner fungerar i praktiken.

Filmens titel: "En fantastisk kvinna"
Originaltitel: "Una mujer fantástica" 
Regissör: Sebastián Lelio
Manus: Sebastián Lelio och Gonzalo Maza
Skådespelare: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco m fl
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Många minns nog den chilenske filmaren Sebastián Lelios förra film, "Gloria" med värme. En skildring av en frånskild femtiplus-kvinnas liv som blev så populär att en amerikansk remake med Julieanne Moore i huvudrollen. I Lelios nu bioaktuell "En fantastisk kvinna" har han lyckats skapa ytterligare ett kvinnoporträtt av rang. 

Filmen följer huvudpersonen Marina under några av hennes livs värsta dagar. Det som börjar med en romantisk kväll på krogen med mannen hon är ihop med, slutar i en tragedi och snart får vi se hur Marina blir illa behandlad av inte bara mannens exfru och familj, utan också av läkare och poliser. Det som gör att alla tillåter sig själv att bära sig så illa åt är det faktum att Marina är en transkvinna. Det ger andra rätten att  ogiltigförklara hennes förhållande, ställa extremt privata frågor – ja till och med de som tror sig visa sympati och omtänksamhet bidrar bara till ytterligare ett övertramp i raden.

Till viss del är det här en tung film, såtillvida att den handlar om hur diskriminering och förtryck fungerar i praktiken. Skildrar föraktet i människors blickar, och hur det är att vara mindre värd eller osynlig i andras ögon. Men det är också en film som handlar om att vägra vara ett offer. Att fortsätta kämpa. Och inte låta andra människors inskränkthet komma åt en. Det berättar Sebastián Lelio utan att hemfalla åt några socialrealistiska klyschor, istället har han gjort en känslig, inkännande och bitvis poetisk film. 

"En fantastisk kvinna" ger också kött och blod till den debatt om transfrågor och ett juridiskt tredje kön som förts på tidningarnas kultursidor de senaste veckorna av bland annat Kajsa Ekis Ekman. Här visas en del av de påfrestande och ibland plågsamma situationer som man kan hamna i som transperson, som att få sin könsidentitet ifrågasatt i situationer där man kanske är som mest utsatt, känslig och bedövad av sorg.

En extra guldstjärna blir det också till Daniela Vega i huvudrollen. Hennes tolkning av Marina, som med sammanbiten min vägrar att låta sig krossas av en oförstående och ofta hatisk omvärld minns man länge efter biovisningen.