Skåne

Kost och tillskott kan ladda kroppen med D-vitamin

5:51 min

För många som varken rest till solen eller gått på solarium sedan i somras är nu D-vitaminnivåerna nere på bottennivåer. Enligt en studie på Göteborgs universitet är nivåerna nu bara hälften så stora som i juli.

De senaste åren har läkare och experter både uppmuntrat och avfärdat tillskott av D-vitamin.

– Egentligen vet man inte var den optimala nivån ligger, man tittar på var nivån ligger för friska, säger Mona Landin, som är endokrinolog vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, har forskat på d-vitaminbrist.

Brist på D-vitamin kan göra skelletet skört, och orsaka hjulbenthet och deformiteter på bröstkorgen. Det märks främst bland invandrare med mycket låga nivåer.

– Man har sagt att d-vitaminbrist kanske har med depression att göra, att det har med immunologiska saker att göra. Man har kunnat se att de som har autoimmuna sjukdomar som diabetes 1 och MS, har lägre nivåer av D-vitamin. Men det är svårt att belägga sambandet med d-vitamin, säger Mona Landin.

På vintern kan man bli trött av bristen.

– Vintertid kan man få vitaminerna genom en allsidig kost, med sill, lax, mjölk och svamp. Den som är vegan kan behöva ett tillskott, och det är ingen risk att överdosera, säger Mona Landin.

– På sommaren behöver man bara vara ute 10-15 minuter för att ladda förråden, men det är först från april som solen står rätt för det, säger hon.

Det finns olika rekommendationer i Norden för när man ska ge D-vitamin till unga.

– Sverige och Danmark är rekommendationen upp till två år, Norge och Island sex år, men Finland har höjt rekommendationen till 18 år. Det är kanske riktigt att ge till växande individer, säger Mona Landin.