Carl Jan Granqvists vintips vecka 6

Vin som passar till äggrätter på ägghalvans dag

7:05 min

En svår nöt att knäcka kan vara vilket vin man ska välja till ägg. Carl Jan tipsar om tre varianter som alla fungerar utmärkt till ägg i olika former.

Ägg är en av många råvaror som brukar anses problematisk att kombinera med vin. Att skölja ned ett kokt ägg med ett kraftfullt, ungt rödvin behövs ingen gastronomisk kunskap för att inse att en
äckelkänsla uppstår i munhålan. Tanken på sträv och lätt bitter ektannin som blandas med äggulans textur får håren att resa sig då en metallisk bismak uppstår. Men med några enkla ingrepp vid anrättandet av äggen öppnar sig en mängd möjligheter till lyckade matchningar.

Dryck 1: tyskt torrt vitt vin på 75 cl flaska. Dönnhoff Nahe Riesling Trocken 2016 nummer 90331 på Systembolaget.

En läcker räksmörgås innehåller kokt ägg så väl som majonnäs. Toppad med lite dill, citron och kanske en aning pepparrot blir rätten utmärkt till lunch eller som upptakt till en supé.
I glaset slår man med fördel ett torrt men fruktigt och friskt riesling-vin. Drycken upplevs som torrt om det står ”Trocken” på etiketten.

Doft: Intensiv vårfrisk doft av grönt äpple, citronskal och en aning jasmin.

Munhåleupplevelse: Stram och frisk smak med krispig syra och en elegant antydan till druvsötma.

Alkohol: 10.5 %
Pris: 159 kr

Dryck 2: Champagne på 75 cl flaska. Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée NV nummer 7450 på Systembolaget.

En läckert krämig äggröra serverad med rökt lax gör sig utmärkt alla tider på dygnet. Om den blir brunch, lunch, middag eller vickning spelar ingen roll. Drycken vi väljer är precis lika mångsidig.

Med sin krämiga kolsyremousse möter ett glas champagne upp mot äggets och fiskens feta textur samtidigt som dess friska syra sätter en sprudlande prägel på mötet. Känner man sig lite extra dekadent kan man förstås addera lite koagulerat solsken i form av en smörig hollandaise.

Doft: Salivdrivande doft av rostat bröd, smörbakat äpple och inlagda citroner.

Munhåleupplevelse: Frisk och mycket uppiggande smak med återhållen fruktighet och läckert krit-tonat avslut.

Alkohol: 12 %
Pris: 329 kr

Dryck 3: Rioja Reserva Viña Ardanza 2005 nummer 2609 i Systembolagets beställningssortiment

Ägg och tryffel är en kombination där blotta tanken gör den hängivne vinälskaren en aning gråtmild. 
Vissa föredrar äggulor uppblandade med pasta, emedan andra önskar äggen lätt stekta utan onödiga kolhydrater. I båda fallen är ett inslag av lite nystekt svamp som kantarell eller Karl Johan ytterligare en stämningshöjare. Att tryffeln skall hyvlas direkt över de varma äggen är av vikt!
En vällagrad röd bourgogne, barolo eller barbaresco av elegantare slag är förstås toppen vad gäller vinöst ackompanjemang. Problemet är att vinerna tillverkas för en långsam utveckling emedan de flesta konsumenterna vill köpa drycken samma dag som det skall njutas.

Den som inte har källaren full av mogna bourgogner, barolo eller barbaresco kan med fördel vända blicken mot Rioja, där vinerna redan fått en längre mognadslagring innan de släpps till konsument.

Doft: Stor och läckert utvecklad doft av syltade jordgubbar och körsbär med inslag av bakkryddor och toner av multnad undervegetation och svamp.

Munhåleupplevelse: Fyllig och silkigt mjuk smak med elegant avrundad tannin med nyanserat avslut.

Alkohol: 13,5 %
Pris: 229 kr

 

p4extra@sverigesradio.se