Utvecklingsstörda får inte tävla i Vinter-Paralympics

2:40 min

Idrottare med intellektuell funktionsnedsättning får inte vara med i Paralympics. Därför är den tävlingen stängd för skidåkaren Johnatan Öjerteg.

– Jag vill gärna att de ska komma in och tävla lite mer. Det betyder mycket för mig om de får tävla.

Nyligen var det Olympiska spelen, OS, i Sydkorea i Asien.

På fredag börjar nästa stora tävling därborta i Sydkorea, nämligen Paralympics, som är för idrottare med fysiska funktionsnedsättningar. Bland andra skidåkare som ser väldigt dåligt och ishockeyspelare som sitter i en kälke för att de inte kan röra sina ben.

Men de idrottare som har intellektuell funktionsnedsättning får inte vara med i Paralympics vintertävlingar, utan bara på Sommar-Paralympics.

Spännande med tävling

Johnatan Öjerteg, som du hörde nyss, är 15 år och bor i Borlänge i Dalarna. Han har adhd och en lättare intellektuell funktionsnedsättning. Han tävlar i alpin skidåkning där man ska åka så snabbt som möjligt nerför en backe.

Johnatan tycker att tävlingar är viktiga:
– Det är till stor del deras förtjänst att jag håller igång så mycket.

Skulle du inte träna lika mycket om det inte var tävlingar också?
– Nej.

Vad är det som gör det extra roligt när det är tävling?
– All adrenalin som kommer upp i kroppen hela tiden och man går in i en stor tävlingsbubbla. Jag försöker vinna över mina lagkompisar hela tiden.

Andra tävlingar

Som vi sa är Vinter-Paralympics tävlingar alltså stängda för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Men det finns två andra stora tävlingar i världen för den här gruppen: INAS-VM och Special Olympics. Och i just Special Olympics tog Johnatan Öjerteg en medalj förra året:

– För det var massor av folk att tävla mot. Det var Norge och Japan. Ja, just det. Jag vann över Japan, för de kan inte åka skidor. Det får du inte klippa bort.

Får jag inte klippa bort det?
– Nej.

Hur gick det på tävlingarna?
– Fyra på storslalom och på slalom blev jag etta.

Coolt! Har du medalj också?
– Ja, stort guld hemma.