Margit Silberstein om tillståndet för Vänsterpartiet

4:18 min

Här kan du läsa Margit Silbersteins text:

Kongressen ska förklara att Vänsterpartiet bryter samarbetet med regeringen och går till val på en självständig socialistisk politik.

Så står det i en av motionerna, typisk för den ändlösa motsättningen mellan renlärighet och eftergift, mellan dogmer och beredskap att befläcka sig med den grå kompromissen. Men just kravet att säga upp bekantskapen med regeringen är helt problemfritt. Det kommer att ske. Oavsett vad Vänsterpartiets kongress i Karlstad beslutar. Det hänger på Stefan Löfven. Han är inte det minsta intresserad av att fortsätta med Vänstern när mandatperioden är över. I retoriken har Löfven redan gjort slut. Det är inte Sjöstedt han vill ha, Löfven har länge varit ute efter Annie Lööf och Jan Björklund. 

Sjöstedt är försmådd. Löfven har låtit ropet skalla från riksdagens talarstol, han har lagt ut det på Facebook att Socialdemokraterna står i mitten av svensk politik. En positionsangivelse som förstås är rena provokationen mot Jonas Sjöstedt, som fyllt regeringens budgetar med ett ganska omfattande vänsterinnehåll. Att Löfven har hållit sig till Jonas Sjöstedt ända sedan valet handlar om matematik. Vänsterns mandat har behövts för att budgeten ska passera riksdagen. Hetare än så har det aldrig varit mellan Löfven och Sjöstedt. 

Sjöstedt varnar och vädjar. I kongresstalet i fredags var han utmanande hånfull mot Stefan Löfven. Vill ni ha vänsterpolitik är Vänstern enda partiet. Löfven har förirrat sig och slängt kompassen, var andemeningen. Frågan är hur mycket piskrappen svider i skinnet på Löfven. Han säger det ju själv – Socialdemokraterna är inget vänsterparti. Löfven kanske till och med tycker det är bra att Sjöstedt för budskapet vidare till väljarna. 

Vad kan Jonas Sjöstedt säga? Vad ska han komma med? Vinsttaket i välfärden har inte varit någon röstmagnet hittills. Och Vänsterns framgångar i budgetförhandlingarna har än så länge inte triggat till några vallfärder. Att blåmåla Socialdemokraterna blir en framträdande del av valstrategin för att fånga besvikna socialdemokrater. 

Mycket pekar mot att Vänstern efter valet kommer att förlora dagens inflytande, de här åren var bara till låns. Nu är sista sucken. För det kommer inte att bli som det varit en mandatperiod till. Blockpolitiken lär luckras upp om partiledarna står fast vid vad de uttalat. Inget parti säger att de vill samarbeta med Vänstern, som riskerar att bli marginaliserad och isolerad på sin flank. Lite som Sverigedemokraterna på sin utan all annan jämförelse.   

Kongressen här i Karlstad har till stor del varit en kamp om hur radikalt partiet ska vara. En fråga om identitet. Flera tunga distrikt ville ha en gamechanger som de uttrycker det. Kravet var att Vänsterpartiet sliter sig loss från budgetreglerna, tvångströjan om den offentliga sektorns överskottsmål och statens tak för utgifter. Partistyrelsen och Jonas Sjöstedt stred hårt för att förhindra att motionen gick igenom. De ville för allt i världen inte att Vänstern ska framstå som politikens lättsinniga Slösa. Utan som ett ansvarsfullt och regeringsdugligt parti. 

Partistyrelsen vann stort. Och Stefan Löfven har i alla fall inte fått nya argument att avvisa Jonas Sjöstedt med hänvisning till opålitlighet i den ekonomiska politiken. Det var så Mona Sahlin till en början sa nej till Lars Ohly om en plats i hennes rödgröna gäng. Men frågan är vilken glädje Vänstern har av att visa sig ansvarstagande om ändå ingen vill samarbeta efter valet.

En ökenvandring leder kanske trots allt tillbaka till den renläriga vägen – en gamechanger.