Politiker kräver utredning av helikopter 14

1:53 min

Ansvariga försvarspolitiker är oroade efter Ekots avslöjande att det kostar 200 000 kronor i timmen att använda Försvarsmaktens helikopter 14.

Försvarsmakten överväger nu om man helt ska sluta använda helikoptrarna avsedda för land. Politikerna vill nu ha en tydlig genomgång av vad som hänt och få besked om vad Försvarsmakten föreslår.

– Det finns en lång historik, en lång bakgrund, av brustna förväntningar. Livscykelkostnaderna borde ha varit utredda, driftskostnaderna borde också ha varit utredda - man hade haft en kontroll på detta. Men nu är vi där vi är, och nu vill jag se hela underlaget innan vi tar ställning, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

De höga kostnaderna för helikopter 14 är en del av lång historia där upphandlingen inleddes för 20 år sedan och systemet har försenats med tio år.

Nu överväger alltså Försvarsmakten om det är för dyrt att använda de nio helikoptrar som är avsedda för markoperationer och om man ska dra ner verksamheten till ett minimum eller mest drastiskt - helt sluta använda den delen av systemet.

Peter Hultqvist vill inte ta ställning till helikoptrarnas framtid i dag, utan först få en ordentlig genomgång av bakgrunden och avvakta försvarets budgetunderlag som kommer 1 mars.

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark kräver en oberoende utredning av hela köpet av helikopter 14 inklusive dagens höga kostnader.

– Jag ser framför mig nu under de kommande åren att vi kommer öka försvarsbudgeten genom ett antal materielinköp och då är det viktigt att vi lär oss av misstagen som har begåtts så att de inte upprepas, säger Hans Wallmark.

– Tyvärr är ju helikopter 14-affären ett skolboksexempel på hur saker och ting blir fel och det får allvarliga konsekvenser och nu, som lök på lax, kommer informationen om väldigt dyra flygtimmar.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson bidrog i tisdags till att Försvarsmakten nu kallas till riksdagens försvarsutskott för att förklara problemen med helikopter 14 och han är oroad.

– Det är en ofattbar summa - 200 000 kronor per timma - tio timmar så är det två miljoner. Gör det här nu att vi mister en del av förmågan i och med att man inte har råd att flyga?