Vänsterpartiet vill lagstifta mot privatisering av bibliotek

1:38 min

Vänsterpartiets ledning vill lagstifta mot att kommuner privatiserar bibliotek. Det är ett av förslagen i den valplattform som partiet ska besluta om på helgens partikongress.

Biblioteksbesökaren måste kunna ställa krav på verksamheten, inte som kund utan som medborgare, säger Vänsterpartiets nya kulturtalesperson Vasiliki Tsouplaki.

– Är det så att det är kommunens verksamhet kan man ringa sina politiker och säga det här får ni ändra på. Och är man inte nöjd kan man se till att politikerna blir utbytta.

Flera kommuner vill se privatisering

Enligt Svensk biblioteksförening har än så länge fyra kommuner privatiserat ett eller flera av sina folkbibliotek, med Nacka i täten som ska låta privatisera alla sina bibliotek.

Flera kommuner funderar på att göra detsamma. Enligt enkät som tidningen Biblioteksbladet gjorde i höstas, säger 18 av landets tillfrågade kommuner att de kan tänka sig privatisering.

Vasiliki Tsouplaki kan inte svara på om privatiseringen har lett till några negativa effekter.

– Det kan jag inte säga, jag har inte sett några utvärderingar. Men med tanke på hur det har sett ut i andra verksamheter som har privatiserats, så är det väldigt svårt att backa när vinstintressen väl har kommit in.

Vänsterpartiet har redan haft stort inflytande över biblioteksfrågorna. I en överenskommelse med regeringen fick de igenom en extra satsning på 250 miljoner per år på biblioteken från och med i år. Och i valplattformen lyfter de att folkbiblioteken bör bli fler.

Fri kultur trots styrning

Samtidigt som Vänsterpartiet föreslår lagstiftning mot privata bibliotek betonar partiet i förslaget till valplattform att kulturen måste vara fri och frispråkig.

Hur blir det då med kulturens frihet om politiken styr, till exempel i syfte att få en större mångfald? Vasiliki Tsouplaki säger att det är en svår fråga, och att det finns olika åsikter inom partiet.

– Jag tror inte att något parti riktigt har pratat färdigt om det här. Det är klart att det kan bli en målkonflikt när vi säger att vi vill ha en mångfald, och sedan försöker man exakt beskriva hur det ska gå till.