Väpnade rån, stölder och snatteri plågar hans butik

1:33 min

Ekonomiska förluster på hundratusentals kronor, anställda som säger upp sig och stammisar som handlar någon annanstans. Det är verkligheten för flera handlare i nordost.

Sedan 1952 har Ovrells livsmedelsbutik funnits på Citytorget i Kortedala. De senaste två åren har ägaren Mikael Ovrell och hans anställda tvingats möta en för butiken förödande utveckling. 

– Snatteri, stölder och hot har ökat markant de senaste två åren, säger Mikael. 

Ekonomiska förluster på hundratusentals kronor, anställda som säger upp sig och stammisar som handlar någon annanstans. Det är några av konsekvenserna för Mikaels butik. Situation delar han med andra handlare i området.

– Alla är drabbade, säger Mikael. 

I nordöstra Göteborg anmäls runt 60 fall av snatteri till polisen varje månad. Ovrells har drabbats av både snatteri, inbrott och väpnat rån och Mikael, som tycker att den lokala polisen gör ett bra jobb, har själv valt att lägga mycket pengar på väktare.

– Just nu går allt överskott till väktare, säger han.  

Det har funnits dagar då du känt att det inte går längre? 

– Ja, absolut. Det här är en del av min familj och när en familjemedlem mår dåligt så mår hela familjen dåligt. Man skulle kunna säga att butiken drabbats av en cancer som jag hoppas att vi kan bota. Ingen ska behöva ha det så här på sin arbetsplats, säger han.