Sju kandidater utmanar Putin om presidentposten

2:34 min

Sju män och en kvinna har registrerats av ryska valkommissionen som kandidater till presidentposten. 18 mars hålls det så kallade presidentvalet. Inte ens de sju utmanarna tror sig kunna vinna över Vladimir Putin. Men några nya namn har ökat intresset för valet.

– Om det handlar om ifall nästa president blir jag eller Vladimir Wolfovitj så har jag har en större chans, säger 57-årige Pavel Grudinin när han debatterar med veteranpolitikern och kandidaten i de senaste sex presidentvalen Vladimir Zhirinovskij, 71 år.

Den senare kandiderar för sitt parti LDPR, vilket står för liberala demokratiska partiet, men knappast kan kallas vare sig liberalt eller demokratiskt, utan snarare ett supernationalistiskt populistiskt parti, som helhjärtat stöder Putin och maktpartiet Enade Ryssland.

Sovchosdirektören Pavel Grudinin väntas som nykomling vinna större stöd, trots att han inte direkt låter som en kommunist snarare som en blandning av en selfmade amerikansk miljonär och en sovjetisk nostalgiker.

– Världens största land raserades, det var en förbrytelse som stöddes av amerikanska underrättelsetjänsten, sa Grudinin i tv-debatten om Sovjetunionens sammanbrott.

Leninsovchosen söder om Moskva har allt det Grudinin vill se i Ryssland, ett blomstrande företag, som ordnar bostäder, bra skolor och daghem för dem som bor där. Ett mönstersamhälle, som just nu visas upp i de statliga tv-kanalerna.

Men även om Grudinin säger att han kan vinna över Zhirinovskij tror varken han eller någon annan att han kan vinna över Vladimir Putin. Det är, enligt många bedömare, inte heller hans mål. Hans kampanj handlar om att få en position för att bli guvernör i Moskva län sen.

Ingen av utmanarna kommer synas i debatt i tv med presidenten Vladimir Putin själv. Putin behöver inte heller presentera något politiskt program eller utsättas för utfrågningar i tv.

Att det är så kritiseras av den yngsta av alla utmanarna, Ksenija Sobtjak, 36 år. Hon tror inte heller hon kan bli president. Hennes kampanj ska locka dem som tidigare kunde rösta emot alla, ett alternativ som inte längre finns i valet.

Vad hennes långsiktiga mål är efter 18:e mars är inte helt klart, eftersom hon är ny i politiken. Hennes deltagande har skapat en stor spricka i oppositionen, är hon ett Kremlprojekt som ska ge valet legitimitet och vad betyder hennes kopplingar till Putin själv?

Oppositionspartiet Jablokos veterankandidat Grigorij Javlinskij, 65 år, är en äkta liberal. I valet 2000 mot Putin fick han sex procent av rösterna, men stödet i dag är lägre. 

Den som hade haft största chans att på riktigt utmana Putin, Aleksej Navalnyj, får inte ställa upp alls.

Ytterligare tre nya män kandiderar:

Boris Titov, 57 år, nominerad av ett företagarparti.

Sergej Baburin, 59 år, aktiv i politiken mot Jeltsin på 90-talet och nominerad av ett litet nationellt parti. De senaste åren har han inte varit politiskt aktiv utan rektor på ett universitet i Moskva.

Maxim Surajkin, 39 år, dataingenjör, nominerad av ett alternativt kommunistparti. Han har tidigare ställt upp i guvernörsvalet i Nisjnij Novgorod och fått två procent av rösterna.