Utredaren: Inte bett om hjälp från Tadzjikistan i terrorutredningen

2:48 min

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov är etnisk tadzjik och hade nära kontakter med tadzjikiska extremister före attacken i Stockholm.

Trots detta uppger både svensk polis och den tadzjikiske inrikesministern att inga kontakter om dådet förts mellan Sverige och Tadzjikistan.

Polisutredningen efter dådet på Drottninggatan den 7 april 2017 innehåller, som Ekot tidigare berättat, 100-tals chattar där Akilov vägleds och handleds av extremister som den misstänkte själv beskriver som IS-krigare och IS-ledare.

Men trots sådana kontakter på tadzjikiska, och trots uppgifter från Radio Liberty, Nyhetsbyrån TT och Svenska dagbladet, där de hävdar att flera pseudonymer kan härledas till tadzjikiska IS-medlemmar, så har polisutredarna inte haft eller tagit del av någon information från poliser eller säkerhetstjänst i Tadzjikistan.

Kommissarie Mikael Wessling, som lett utredningen mot Akilov, vill inte vara med på band men säger till Ekot att polisen inte haft några kontakter med tadzjikiska kollegor. Det finns uppgifter från uzbekiska myndigheter i utredningen, men inte från Tadzjikistan, säger han.

Magnus Ranstorp, forskningsledare och terrorexpert på Försvarshögskolan, tycker att polisen borde ha bett sina tadzjikiska kollegor om hjälp.

– Jag finner det mycket anmärkningsvärt att man inte har gjort det. Och jag tycker också, att det är lite märkligt att svensk media kan få fram namnen på någon vecka, medan underrättelsesfären verkar inte ha borrat i detta, eller kanske prioriterat detta. Och det blir ju anmärkningsvärt om det inte har varit några kontakter överhuvudtaget med tadzjikiska myndigheter.

Polisen säger till Ekot att Säkerhetspolisen fortsätter underrättelsearbetet, i vilken mån kan det vara så då att Säpo haft sådana här kontakter, fast de inte berättar det?

– Det kanske de har haft, och det förutsätter jag att de har haft. Det är Säpo och det är hela underrättelsesystemet, säger Ranstorp.

Den tadzjikiska inrikesministern uppger också för Radio Liberty att man inte fått några förfrågningar från den svenska sidan.

Sirojiddin Tolibov, journalist på Prag-baserade Radio Liberty som gjort granskningen. Han känner sig själv säker på vilka personerna bakom pseudonymer i utredningen är. Till Ekot säger han att minst två av personerna

– Jag har klarlagt att dessa två personer är efterlysta av tadzjikiska myndigheter och jag tror att de nu befinner sig i gränstrakterna mellan Syrien och Irak, på syriskt territorium, säger Tolibov.

Den svenska säkerhetspolisen säger till Ekot att man har identifierat flera individer som Akilov hade kontakt med och det arbetet fortsätter inom ramen för Säkerhetspolisens underrättelsearbete. Vi bearbetar ny information kontinuerligt, säger Säkerhetspolisen till Ekot.