Fängslade Gui Minhai framträdde under pressträff

2:35 min

Den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai har av allt att döma tvingats fram i kinesisk tv där han avgett ett erkännande.

 – Vi har sett den här typen av video tidigare och jag vill framhålla då, att den här videon förändrar ingenting utan vi kräver att ha ska frisläppas och återförenas med sin dotter och sin familj. Och vi kräver också att han ska få träffa både diplomatisk och medicinsk personal, säger Patric Nilsson, presschef på utrikesdepartementet, till Ekot.

Allt var arrangerat som en presskonferens där Gui Minhai sade att svenska myndigheter bär skulden för hans situation, skriver Dagens Nyheter.

– Jag används som en schackpjäs av den svenska regeringen för att skapa problem för Kinas ledning, sade förläggaren, uppger TT.

Presskonferensen som spelades upp varade i 20 minuter och under hela tiden hade Gui Minhai vakter stående vid sin sida. Uttalandet verkade vara formulerat för att ge kinesiska myndigheter andrum.

Gui Minhai greps den 20 januari efter att civilklädda poliser fört bort honom framför ögonen på svenska diplomater. Sverige och Kina har de senaste dagarna varit inblandat i en ordväxling där utrikesminister Margot Wallström kallat fängslandet en "brutal handling".

Patric Nilsson påpekar att videon som dykt upp under fredagen inte förändrar någonting i Sveriges inställning.

– Vi har ett tydligt krav i att vi kräver att Gui Minhai ska frisläppas, så att han kan träffa sin familj. Han ska ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal. De kraven kvarstår, säger han, till TT.

Under presskonferensen avsade sig Gui Minhai också sitt nyligen tilldelade tryckfrihetspris Prix Voltaire från International publishers association.