Nordkoreas ledare Kim Jong Un har inbjudit Sydkoreas president

2:28 min

Varje dag denna vecka tycks bjuda på ett nytt steg i närmandet mellan Nord- och Sydkorea efter en långs tids frostiga relationer.

Beskedet i dag om ett eventuellt toppmöte kom inte helt överraskande, det har de senaste dagarna spekulerats här i Sydkorea om att den nordkoreanska delegation som är på besök i samband med OS-invigningen skulle ha med sig ett sådant budskap från Kim Jong Un.

Det var hans syster Kim Yo Jong, som ingår i delegationen, som överlämnade inbjudan i samband med ett möte tidigare i dag i den sydkoreanska presidentbostaden.

Nordkorea vill att det sydkoreanska besöket ska ske så snart som möjligt. Om det hela blir av så är det, det första toppmötet mellan ledarna för de två koreanska staterna på mer än tio år, och bara det tredje över huvud taget.

Det är fortfarande inte klart om den sydkoreanske presidenten Moon Jae In kommer att tacka ja till inbjudan. Enligt rapporter så hänvisar han till att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att mötet ska bli av, bland annat så vill han att nordkoreanerna ska börja samtala med USA igen.

För president Moon är det här en svår balansgång mellan den närmast allierade USA och grannen i norr. Och från Sydkoreas sida är man, vis av erfarenheten, försiktig med att alltför snabbt gå Pyeongchangregimen till mötes, det anser Hahm Chaibong.

– Vi har varit för naiva tidigare, nu är sydkoreaner mer cyniska när det gäller relationen till vad Nordkorea är ute efter, speciellt när de ser hur brutal Kim Jong Un själv är, anser Hahm Chaibong som är Nordkoreaexpert på tankesmedjan Asan Institute.

Flera experter här i Sydkorea pekar på hur skickligt den nordkoreanska regimen genom åren varit på att försöka utnyttja kultur- och idrottsevenemang, som OS, för att vinna fördelar genom att visa en mer välvillig sida än den som vanligtvis rapporteras.

Statskontrollerade medier i Nordkorea dominerades för övrigt idag av bilder på hur de syd- och nordkoreanska ledarna, leende tillsammans, välkomnar den gemensamma koreanska truppens inmarsch vid gårdagens OS-invigning.