Rysk skolkris efter flera våldsdåd

1:58 min

I Ryssland debatteras säkerheten i skolor efter flera våldsdåd i Sibiriska skolor. En del föräldrar kräver mer säkerhet och bevakning, medan andra tror att det som behövs är helt enkelt bättre förhållanden.

Men förändring är inte lätt att få till. Vår korrespondent mötte en lärare som kastades ut ur skolan bara för att hon visat på hur illa det sköttes.

– De sparkade ut mig ur skolan sista dagen före nyårslovet, den 28:e december, säger Jelena Noziva, 29-årig lärare i biologi och geografi.

– Då hade jag publicerat en video från mitt klassrum där stolarna saknade ryggstöd eller säte, böckerna var sönderrivna och förhållandena var fruktansvärda.

Noziva hade jobbat på mellanstadiet i skolan i Sotji i ett och ett halvt år. Hon flyttade från Krasnodar med sin femåring, efter att ha fått löften om högre lön från rektorn. Men hon chockades över skolans brister.

Hon undervisade klasser på 40 till 45 elever, stolar saknades eller var så trasiga att de var farliga att sitta på. Böcker räckte inte till eller var sönderrivna. Hon skrev flera klagomål till skolledningen lokalt och till slut i förtvivlan till presidenten.

En lokal politiker i Sotji uppmuntrade hennes kamp, men videon blev droppen för skolans rektor, som sparkade henne. Ett avsked som strider mot arbetsrättsliga regler i Ryssland och kommer samtidigt som debatten är intensiv efter flera våldsdåd i skolor i Perm och Ulan Ude i Sibirien.

Bättre bevakning, kräver föräldrar, men andra påpekar just hur skolorna förfaller och därmed skapar grogrund för förbittrade elever, som tar till våld och vill hämnas. Det var bakgrunden till ett av våldsdåden, en före detta elev ville hämnas på lärare och elever.

29-åriga Jelena driver sitt fall i domstol, men är samtidigt glad över att uppmärksamheten tvingat fram några förbättringar i skolan. Hennes före detta elever har ringt henne och tackat.