Manifestationer mot rasism i Italien – men regeringspartiet uteblev

1:12 min

Igår hölls manifestationer mot rasism och fascism i Macerata och i flera andra städer i Italien efter händelserna för en vecka sedan, då en man med fascistiska sympatier sköt och skadade minst sex svarta personer. Det var stor uppslutning i Macerata med deltagare även från andra delar av landet.

Enligt polisen var de 10.000, enligt arrangörerna 30.000 som demonstrerade mot rasism och fascism i Macerata igår. Minst lika många demonstrerade i Milano.

Flyktingorganisationer, antirasister och politiska partier på vänsterkanten deltog, men regeringspartiet Partito democratico lyste med sin frånvaro.

Inrikesminister Marco Minniti försökte stoppa demonstrationen av oro för motdemonstrationer sas det, men politiska bedömare anser att det handlar om taktik inför valet.

Därför blev han också kritiserad igår. Regeringspartiet har uttalat sig mycket försiktigt om händelserna i Macerata förra lördagen då en italiensk man med fascistiska åsikter öppnade eld och skadade minst sex mörkhyade personer.

Men Partito democratico kallar inte gärningsmannen varken för rasist, fascist eller terrorist utan kort och gott för en attentatsman, en killer.

Partiet vill inte gå i polemik trots att gärningsmannen även sköt mot Partito democraticos kontor i Macerata.

I tidningen La Repubblica skriver Ezio Mauro kritiskt apropå att partiledaren Matteo Renzi vill att tonläget i debatten ska dämpas – att man först måste ha ett tonläge alls och att Italien tycks vara dömt till nationalism och populism. 

Partito democratico har tappat stöd enligt den senaste opinionsmätningen inför valet den 4 mars.

I mätningen ökar främlingsfientliga partier, liksom Lega Nord liksom Femstjärnerörelsen. Det senare är det största partiet, före Partito democratico och Berlusconis Forza Italia , men högeralliansen med Forza Italia och Lega Nord och två mindre partier har tillsammans störst stöd på 39 procent.

Partito democratico har beslutat att arrangera en demonstration mot rasism och fascism i Rom den 24 februari.