Växjö

Imamen om planerna på böneutrop: "Skadar inte svensk kultur"

2:50 min

Stiftelsen Växjö muslimers imam, Ismail Abu Helal, menar att det skulle betyda mycket för Kronobergs muslimer om stiftelsens ansökan om böneutrop går igenom.

Stiftelsen Växjö muslimer har skickat in en ansökan till polisen om att få sända ett tre minuter långt böneutrop från sin moské på Araby varje fredag.

Ismail Abu Helal, som är imam hos Växjö muslimer, säger att böneutropet är viktigt för muslimer som bor i Växjö med omnejd. 

– Jag tror inte det skadar den svenska kulturen på något sätt, utan det bara berikar den. Det är en symbolisk sak. Men det tror jag skulle göra att många muslimer känner sig hemma. Jag tror det är en bekräftelse av religionsfrihet. Det vore bra för alla. Det känns bra för muslimer att bli bekräftade som alla andra och som en del av samhället, säger Ismail Abu Helal. 

Han avslöjar också att man nu vill återuppta sina planer att bygga en ny moské i Växjö. 

– Vi har planer att ta upp våra gamla planer att bygga en moské. Vi har redan ritningar som gjordes av en arkitekt här i Växjö, som har legat lite på is. Men nu tänker vi att vi måste förnya dem och gå vidare med moské-projektet eftersom vi blivit så många, säger Abu Helal.