Saakasjvili utvisad från Ukraina

1:17 min

Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili deporterades på måndagen från Ukraina till Polen.

Ukrainsk gränspolis har deporterat den före detta Odessaguvernören och georgiske presidenten Micheil Saakasjvili till Polen. Han greps av uniformerade maskerade män på en restaurang i centrum av Kiev.

Gästernas mobilfilmer från georgiska kaféet Suluguni i Kiev ger inte någon smickrande bild av de uniformerade maskerade män, som griper Micheil Saakasjvili.

De svär och skriker till expresidenten och ukrainske oppositionspolitikern, som ligger på golvet med armarna i fängsel. Allt är över på några minuter, männen försvinner med Saakasjvili i två vita minibussar.

Enligt Saakasjvilis medarbetare tillhörde männen ukrainska gränspolisen, och i ett uttalande senare på måndagen meddelade gränspolisen att Saakasjvili hade utvisats till Polen.

"Den här personen befann sig olagligt på ukrainskt territorium och skickades därför tillbaka till det land som han kom ifrån" meddelade en talesman för gränspolisen enligt Reuters.

Det var i september som Saakasjvili tog sig in i Ukraina med hjälp av sina anhängare, trots att presidenten berövat honom pass och medborgarskap. Sen dess har han och hans anhängare demonstrerat för att avsätta presidenten.

Den 5 februari förlorade Saakasjvili ännu en omgång i domstol gällande hans rätt att vara kvar i Ukraina. President Porosjenko drog tillbaka hans pass och medborgarskap i juli i fjol, sedan de hamnat i konflikt.

Sedan tidigare har tre av Saakasjvilis georgiska medarbetare i Ukraina gripits och satts på ett flyg tillbaka till Georgien.

Internationella människorättsorganisationer och lokala i Ukraina har kallar myndigheternas agerande för rättsvidrigt.