Turkiska krigsfartyg stoppar Cypern från gasletande

1:46 min

På Medelhavet ökar spänningarna mellan Cypern och Turkiet. Turkiet motsätter sig Cyperns letande efter naturgas, och hindrar just nu en oljerigg med hjälp av militärfartyg. EU riktar nu kritik mot Turkiets agerande.

Sedan i söndags hindrar turkiska militärfartyg en oljerigg från oljebolaget ENI från att borra efter naturgas utanför Cypern. Fältet där den internationellt erkända grekcypriotiska regeringen borrar efter olja ligger inom landets ekonomiska zon, men den är inte erkänd av Turkiet. Enligt Turkiet sker exploateringen av gas utan hänsyn tagen till den turkcypriotiska sidans intressen, och dessutom gör Turkiet självt anspråk på vissa delar av gasfälten.

Cyperns president Nikos Anastasiades har sagt att Turkiet genom sitt agerande bryter mot internationell rätt, och nu uppmanar även EU-kommissionen Turkiet att avstå från handlingar som skadar relationen mellan grannländerna och påpekar att Turkiet måste respektera alla EU-länders suveränitet.

Enligt Hubert Faustmann, som är professor i internationella relationer vid Universitet i Nikosia, har spänningarna mellan Cypern och Turkiet ökat de senaste åren.

– Det är en ökande spänning mellan länderna, och de har varit på kollisionskurs i flera år, där har man nått en ny nivå nu, säger han.

Tidigare i år misslyckades försöken att förhandla fram en återförening av den turkiska och grekiska sidan av Cypern, och det som sker nu lär inte underlätta saker och ting.

Enligt Faustmann kommer Turkiet fortsatt att motsätta sig att den grekcypriotiska sidan borrar efter olja och gas, medan Cypern kommer ha fortsatt internationellt stöd i den här frågan.

Frågan är nu om någon kommer konfrontera Turkiet om spänningarna ökar ytterligare i Medelhavet, säger Hubert Faustmann.

– Det internationella samfundet stödjer grekcyprioternas rätt att borra efter olja och gas, frågan är någon kommer konfrontera Turkiet om spänningarna ökar i Medelhavet, det är den stora frågan.