Frankrike höjer koldioxidskatten

1:31 min

Frankrike är på väg att införa en koldioxidskatt på svensk nivå för att få ner sina utsläpp av den klimatfarliga växthusgasen.

Frankrike har länge diskuterat att införa en skatt på koldioxid efter svensk modell. Men det var först i samband med FN:s stora klimatmöte i Paris 2015 som politikerna lyckats få alla detaljer på plats.

Sedan dess har skatten i snabb takt höjts från sju euro per ton koldioxid till dagens knappa 45 euro per ton.

Och regeringen Macron har nu en tydlig plan att fortsätta och höja skatten årligen, så att den om bara fyra år är nästan dubbelt så hög och börjar närma sig den svenska nivån på drygt 100 euro per ton koldioxid.

Att världens femte största ekonomi tar det här steget ser miljöekonom Thomas Sterner som mycket betydelsefullt för det gemensamma klimatarbetet.

– Frankrike är ett stort och viktigt land som uppmärksammas på ett annat sätt i Kina och USA. Detta tillsammans med andra styrmedel kommer få stora spridningseffekter, tror jag, säger professor i miljöekonomi Thomas Sterner, som under tisdagen är inbjuden till Paris för att vittna för franska ministrar om hur den svenska skatten fungerar.