Nu måste Lidingös nyanlända flytta

1:07 min

Två år efter att bosättningslagen trädde i kraft börjar nu en del av de nyanlända som kommunplacerades enligt den nya lagen få besked att de måste flytta ut.

I Lidingö, öster om Stockholm, har kommunen beslutat säga upp alla hyreskontrakt för den här gruppen efter 24 månader, något man nu också informerat de berörda om.

Hazem Barghouth är en av dem som fått brev från kommunen, och det gör honom mycket orolig.

- Jag kan inte sova, och inte min fru heller. Vi kan inte sova. Och jag har slutat SFI, jag kan inte studera och inte fokusera. Det är ett så svårt problem för oss, säger Hazem Barghouth.

När bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016, blev alla kommuner tvungna att ta emot och hitta boende åt ett visst antal nyanlända.

För Lidingös del har det handlat om drygt 300 personer, som placerats i tillfälliga boenden i kommunen.

Men i ett brev från kommunen har nu de berörda informerats om att de är skyldiga att flytta ut när två år har gått.

Enligt Lidingös tolkning av bosättningslagen sträcker sig inte kommunens särskilda ansvar längre än till när etableringstiden tar slut efter två år och statsbidraget dras in.

Anna Rheyneuclaudes, som är moderat och kommunstyrelsens ordförande i Lidingö säger att reglerna är samma för alla.

- Efter det ska alla människor betraktas som vem som helst i samhället, och då gäller alla de regler som gäller för alla andra som bor på Lidingö.

– Skulle de inte hitta nytt boende i kommunen eller någon annanstans så får de vända sig till kommunens socialtjänst, precis som andra kommuninvånare, säger Anna Rheyneuclaudes.

Men beslutet får hård kritik av Miljöpartiets gruppledare i Lidingö, Patrik Sandström. Det är orimligt att tro att personer som varit så kort tid i Sverige ska kunna hitta nytt eget boende i Lidingö, säger han:

- I praktiken betyder det att de kommer att tvingas till någon annan kommun, och det är i strid med bosättningslagen.

Därför har Miljöpartiet i Lidingö överklagat beslutet till förvaltningsrätten, där frågan om hur man ska tolka bosättningslagen nu ska avgöras.

Mohammad Alamin har också fått brevet från kommunen och vet inte vart han ska ta vägen.

- Om stadshuset inte kan hjälpa mig, hur ska jag kunna hjälpa mig?, säger Mohammad Alamin.