Jåhkåmåhkke/Johkamohkki/Jokkmokk

Lulesamiska blir obligatoriskt på mellanstadiet i Jokkmokk

7:03 min

Lulesamiska ska bli obligatoriskt ämne för mellanstadieelever i Jokkmokk. Det beslutade kommunstyrelsen i går. Bakgrunden är ett medborgarförslag från 2006.

Det är ett medborgarförslag daterat den 26 maj 2006 från Gun Aira och Maj-Doris Rimpi som nu blir verklighet.

I sitt förslag skrev de bland annat att samisk kultur och lulesamiskt språk borde vara obligatoriskt ämne i grundskolan i Jokkmokk - detta skulle bland annat kunna genomföras med en obligatoriskt studietimme i veckan på mellanstadiet.

Förra våren väckte partiet Framtid i Jokkmokk frågan på nytt och på måndagen var den uppe för omröstning i kommunstyrelsen, rapporterar NSD.

Inför kommunstyrelsens behandling av frågan hade både skolkontoret och barn- och utbildningsnämnden avstyrkt förslaget, bland annat med motiveringen att elever idag kan läsa lulesamiska frivilligt genom elevens val.

-Vi socialdemokrater tycker att undervisning i samiska språk ska vara frivillig. Det är olyckligt att man vill införa det som obligatoriskt, kommunalrådet Robert Bernhardsson, till NSD.

Men i kommunstyrelsen valde Vänsterpartiet, som normalt stödjer S, att rösta för förslaget om obligatorisk lulesamiska.

Därmed gick förslaget igenom och förslagsställaren Gun Aira är mycket glad över beskedet.

-En glädjens dag, nästan som den samiska nationaldagen eftersom vi lulesamer så länge kämpat för detta, säger Aira.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio