Carl Jan Granqvists vintips vecka 7

Viner för romantiska möten - alla hjärtans dag

7:36 min

I romantikens tecken tipsar Carl Jan Granqvist om viner som kan passa på tu man hand med sin kära. När man är två kan det vara lagom med halvflaskor, säger han.

Champagne på 37,5 cl flaska Lanson Rose Label nummer 7495 på Systembolaget

Den rosa färgen har gjort att många fått för sig att dessa viner lämpar sig bäst till dessert. Stilen är lika torr och frisk som en vanlig champagne. När de är unga och olagrade gör sig dessa viner bäst på egen hand. Kanske som aperitif, eller för att avrunda kvällen.

Doft: Intensiv och förföriskt bärfruktig doft med inslag av smultron och jordgubbar med en underliggande ton av rostat bröd.

Munhåleupplevelse: Helt torr och mycket uppiggande, fruktdriven smak med len mousse och en livfull syra som bjuder härliga piruetter över tungan.

Alkohol: 12.5 %

Pris: 225 kr

Franskt vitt vin på 37,5 cl flaska Saint-Aubin Vieilles Vignes 2016 nummer 5569 på Systembolaget

En elegant fatlagrad vit bourgogne är utmärkt till fisk, så väl som skaldjur, men också ett bra alternativ till köttigare rätter om man föredrar vitt vin framför rött.

Doft: Mjuk, kravlös och inbjudande doft av smörstekta äpplen med en aning av vit persika och läckert rostade toner från ekfat.

Munhåleupplevelse: Mjuk och intensivt fruktig munkänsla som bäddar in tungan i den lenaste gräddighet som långsamt tonar ut i ett långt och ljuvt ek-kryddigt avslut.

Alkohol: 13 %

Pris: 120 kr

Italiensk rött vin på 37,5 cl flaska Brunello di Montalcino 2012 nummer 12357 på Systembolaget

I Montalcino i södra Toskana gömmer sig ett av världens mest distinkta viner av sangiovese - druvan bakom synonymen brunello. Den långa lagringen och druvans naturligt låga färgintensitet gör att man vid en första anblick kan få för sig att Brunello är en lättsam stil av vin. Doften är också parfymerad, inbjudande och eggande, men munkänslan förvånar med sin bestämda struktur för att sedan åter klinga ut i ett nyansrikt och behagfullt avslut. Det är knappast ett kravlöst vin, men för den sakens skull inte mindre älskvärt. På halvflaska har vinet visserligen mognat lite fortare, men här fungerar en bättre bit kött bra till tanninerna.

Doft: Storslaget parfymerad doft av syltade körsbär med inslag av toskanska örter och torkade rosenblad med en aning av balsamiska övertoner.

Munhåleupplevelse: Sensuellt fruktintensiv och mycket kryddig smak med en kärleksfull men samtidigt mycket bestämd tanninstuktur.

Alkohol: 14,5 %

Pris: 159 kr