Black Panther - Svarta superhjältar

1:30 min

Nya fräscha ansikten i denna Marvel-film där Black Panther strider för sitt Wakanda med stam-riter och rymdskepp. (Premiär 14 februari).
Betyg: 3

Titel: Black Panther
Regissör: Ryan Coogler 
Manus: Ryan Coogler, Joe Robert Cole efter Marvelserien
Skådespelare: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o            
Genre: Superhjältefilm
Betyg: 3

Det är skönt att se nya hjältar, inte de vanliga sammanbitna vita käklinjerna och kvinnor med långt svallande hår. Det har vi ju gjort i 111 superhjältefilmer redan, en del fantastiskt bra som Batman-trilogin av Christopher Nolan, ibland riktigt segt med evighetslånga bataljer.
Men jag gillar de nya ansiktena, Chadwick Boseman spelar den nya unga kungen av Wakanda, ett rike dolt för omvärlden, fullt av rikedomar och tekniska framsteg, men också fullt av gamla ritualer och kroppsmålningar.

En dag hotas Wakanda av en utmanare till kungatronen och då blir det förstås de vanliga puckla-påandet, men här finns också ett budskap om att vi ska samarbeta och inte bygga nya murar. Så å ena sidan är det mycket som känns igen från andra superhjältefilmer, det våldsamma och alla märkliga tekniska vapen, å andra sidan är här en fräschör och mer god smak än i de flesta av senare års superhjältefilmer.
Mitt betyg blir en hyfsat stabil trea till Black Panther.