Malmö

Skattefusk och sexhandel på massagesalonger

2:05 min

En stor andel av Malmös massagesalonger fuskar med skatten och många ägnar sig dessutom åt regelrätt bordellverksamhet, enligt Skatteverket som gjort kontroller.

– I vissa fall gör vi kontrollköp. Och det har hänt att våra kontrollanter blivit erbjudna den här typen av tjänster. Även om det inte i första hand är det vi kontrollerar, berättar Conny Svensson, Skatteverkets samordnare. 

Problemet finns inte bara i storstäderna, utan också på mindre orter över hela landet och är något som ökat kraftigt den senaste tiden.

– Det finns en hel del pengar som inte redovisas som det ska i de här sammanhangen. Men allvarligast är att man utnyttjar de människor som hamnar i det här.

– Flera har vittnat för mig att de kommit till Sverige under helt andra premisser. Att man skulle få jobba i helt andra verksamheter. Det som pågår är fruktansvärt, fortsätter han.

Den 1 juli i år kan myndigheten få igenom sitt krav på personalliggare i skönhetsbranschen, för att kunna motarbeta fusket och sexhandeln på massagesalongerna.

– Om Skatteverkets krav på personalliggare går igenom kommer myndigheten att få betydligt större förutsättningar att arbeta med problemet, säger Conny Svensson.

– Och man ska heller inte glömma att det finns många som sköter sin verksamhet utmärkt enligt alla regler. De har många gånger svårt att konkurrera.