Andréas volleybollvärld

Att förbereda sig inför match – hur gör man?

Vad händer dagarna, timmarna, minuterna före det att spelarna kliver in i arenan, redo för match? Rutiner, ritualer och även en gnutta vidskeplighet styr en hel del!

Tränarna har oftast en plan för hur veckan, månaden, perioden av träning ska se ut och den planeras för att spelarna ska komma väl förberedda till match, såväl fysiskt som psykiskt.

Vissa matcher är det okej att vara trött under då spelarna är nedtränade, för att vid ett annat tillfälle ”peaka”, känna sig lätta i kroppen och kunna prestera maximalt.

Som spelare vet du oftast hur träningen ser ut en måndag jämfört med en fredag och du vet vilka dagar det är videogenomgång av motståndarna och på vilket sätt just du behöver läsa och sätta dig in i gameplan – det papper du får av din tränare och där taktiken inför matchen står skriven.

Hylte/Halmstads damer säsongen 2016/2017 dansade till "Segertåget" i omklädningsrummet efter varje vunnen match. Årets upplaga av Hylte/Halmstads herrar dansar till denna låt inför varje match och hittills har det varit ett vinnande koncept enligt tränaren.

Då jag spelat i en rad olika klubbar och för många olika tränare har uppladdningen på själva matchdagen varierats samtidigt som mycket har varit sig likt.

I de allra flesta klubbarna så samlas laget för en lättare träningen på förmiddagen och beroende på när sedan matchen är så håller laget ihop resten av dagen eller så släpps man iväg och samlas senare på kvällen.

När vi i Frankrike spelade match klockan 20.00 så var det omöjligt att hänga kvar i hallen hela eftermiddagen utan då fick man helt enkelt åka hem, äta lunch, sova och ladda på egen hand. I Hylte/Halmstad, där matcherna är klockan 14.30 håller man ihop i laget från morgonträning till match.

En av mina absoluta favoritrutiner var när vi i EVS efter träning och gemensam lunch åkte hem till en av oss spelare som hade bakat något gott och sen åt vi kakor, drack kaffe och gick igenom det sista inför matchen.

Jag kan väl motvilligt erkänna att även jag förstår att det kanske inte är optimalt att få en sockerkick innan match men vi kom till arenan med gott humör i alla fall och det tog oss till final så man kanske inte ska förkasta det helt ändå!?

Att man sedan som spelare kan ha olika rutiner som man behöver göra eller att man som Tony Westman, tränare i Hylte/Halmstad, hade en ”turpeng” i skon ett visst antal matcher det hör liksom till.

Ju äldre jag blev, desto fler av dessa rutiner eller ”ritualer” skalade jag av. Till exempel att ha en viss frisyr, spela i en viss sporttopp, med ett speciellt par knäskydd, ha en viss färg på naglarna och så vidare.

Att ta bort alla dessa yttre faktorer gjorde att det var färre saker som kunde gå fel inför match. Vad händer till exempel med mitt fokus om jag tappar bort mina matchknäskydd – kommer jag inte kunna spela bra då? Eller om jag inte lyckas med min matchfrisyr? Det räckte gott och väl att ha mitt eget spel och lagets gameplan i fokus, punkt slut.

Hur laget och varje individuell spelare laddar upp inför match är olika och varje lag hittar sitt eget, unika sätt för varje säsong. Jag har dansat, fikat, gått promenader, sjungit schlagerlåtar och mycket, mycket mer under min karriär.

Vad våra halländska lag gör för att ”tagga igång” är garanterat olika och vi får väl se vems matchuppladdning som bär laget längst när det väl gäller!