Black Panther beträder nytt filmterritorium

3:25 min

Idag är det premiär för superhjältefilmen Black Panther som har uppmärksammats stort eftersom den är den första i sitt slag med nästan bara svarta skådespelare. Vår kritiker Måns Hirschfeldt satte på sig 3D-glasögonen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

För de som inte är så insatta - vem är Black Panther?

– Det är en svartklädd figur med klor och kattöron som har sitt urspung i Marvelserierna där han dök upp första gången 1966 och var då Marvelvärldens förste svarta superhjälte. Men Black Panther är också en kungatitel i det mystiska landet Wakanda i Östafrika, så i början av filmen som kommer prins T'Challa hem för ta ärva tronen och superkrafterna efter sin far. Och till sin hjälp för att styra Wakanda har han en kvinnlig elitarmé och en supersmart lillasyster Shuri.

Och vad är Wakanda för ställe?

– Inför omvärlden är det en isolerad, fattig jordbruksnation men under ytan finns där en gigantisk fyndighet av världens hårdaste metall - vibranium - och ur den har man utvecklat en teknologi helt överlägsen allt annat på jorden. Det har man hållit hemligt, fast det är förstås ändå så att skurkar av olika slag vill lägga beslag på vibraniumet för egen vinning eller med världsherravälde för ögonen.

Den mer filosofiska frågan i filmen kretsar kring om ett litet land verkligen kan hålla sådana här sensationella naturtillgångar för sig själv. Ska man - med den koloniala rovdriften av Afrika i minnet - ändå dela med sig för allas bästa? Eller ska vibraniumet kanske användas som vapen för att hämnas oförätter som till exempel slaveriet?

Det är som sagt nästan bara är svarta skådespelare i en amerikansk superhjältefilm. Hur viktigt är det?

– Det hade varit svårt att göra den historien på något annat sätt för det handlar ju om vilka erfarenheter och vilken värld man skildrar. Och den ger ju i sin tur filmskaparna tillgång till andra verktyg än de brukar ligga i Hollywoodlådan.

Filmen hämtar mycket bild- och berättarkraft ur en visuell kultur med mytologi och symboler som är annorlunda än de gängse. De kan man gestalta och bända till med superhjältefilmens alla extra möjligheter. Så det är en enastående film att titta på som ett ornamenterad, mystisk och techglittrande fyrverkeri.

Håller det också hela vägen?

– Det är kanske inget djupare psykologiskt drama, vilket bra superhjältefilmer ibland är, och jag tycker kanske att Chadwick Boseman i huvudrollen inte är vidare själfull. Han blir också helt utspelat av lysande Letitia Wright som lillasystern Shuri. Men som krönikespel, moralsaga och som ett helt nytt filmterritorium är den mycket sevärd.