På Sverigebesök

Toto hedrar döda bröder i ny låt med teknikens hjälp

7:59 min

Rockbandet Toto har funnits i evigheter, på något sätt har de flugit under radarn när andra artister glömts bort. Förutom några års avbrott fortsätter de nu att producera nya låtar, till exempel den senaste där de mixat in röster av bandmedlemmar som avlidit. En hyllning, berättar de för Erik.

– I love Sweden! Jag älskar Sverige, säger Steve "Luke" Lukather, gitarrist och sångare. Keyboardisten Steve Porcaro håller med. Toto har varit i gång i över 40 år, förutom ett avbrott på några år. Redan på 70-talet besökte de Sveriges första gången. Mycket har förändrats sedan dess.

– Tekniskt har det blivit en hel del förbättringar. Vi har ju också blivit äldre.

Steve Poraco minns hur det var att spela med Janne Schaffer för många år sen i Sverige.

– En god vän som vi alltid försöker besöka när vi är här.

De pratar mycket om hur livet förändrades när Mike Porcaro, Steve Poracos bror och basist i Toto dog i sjukdomen ALS för några år sedan.

– It was devastating personally and to the band, to my family, to his family. It´s a tough one, man. Det var förödande för oss, min familj och hans familj och för bandet. Vi saknar honom varje dag, vi saknar båda bröderna och vill hedra dem i allt vi gör. Ytterligare en bror till Steve Poraco och bandmedlem avled 1992.

De skulle vilja att vi fortsätter att spela. Toto är något väldigt speciellt och vi tar inget för givet.

– Vi har arbetat hårt och det vill vi hedra. Vi har lyckats hålla oss under radarn länge. Stilar ändras, folk är coola och fantastiska men sen försvinner de, medan vi tycks finnas kvar för evigt, för vår publik vill ha oss. De har stöttar oss i generationer. Men - vi känner ändå att vi har nytt material att bjuda på! säger de.

I podden kan du höra exempel på det, låten "Spanish Sea" där både de döda brödernas röster finns med. De hittade gamla inspelningar och med teknikens hjälp kunde de göra en ny version. 

Toto bildades 1977 och har haft hits som "Hold the line", "Rosanna" och "Africa". Toto har vunnit ett antal Grammys. Bandet upphörde 2008 men återuppstod 2010.  

p4extra@sverigesradio.se