Netanyahu: Koalitionen är stabil

1:46 min

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att hans koalition är stabil efter att israelisk polis rekommenderat att premiärministern åtalas för mutbrott och korruption. Samtidigt kräver oppositionspolitiker hans avgång.

Det stormar kring Israels premiärminister Benjamin Netanyahu efter de korruptionsanklagelser som lett till en åtalsrekommendation. På onsdagsmorgonen meddelade premiärministern att den styrande koalitionen i Israel är stabil. Varken han eller någon annan planerar att gå till nyval före mandatperiodens slut.

Men nu möter premiärministern kritik, och inte bara från oppositionspolitiker utan även inifrån regeringen. Utbildningsminister Naftali Bennett vill fortsätta regeringssamarbetet men anmärker på Netanyahus beteende.

– En premiärminister måste inte vara perfekt eller leva ett överdrivet anspråkslöst liv. Men han behöver vara en person som andra kan titta på och säga "så ska man bete sig", säger Naftali Bennett.

Netanyahu anklagas för mutbrott och korruption, till vilket två stora utredningar ligger grund. Den ena rör dyra gåvor från förmögna personer. Dessa ska premiärministern och hans familj mottagit i utbyte mot tjänster. Värdet på gåvorna uppgår till över två miljoner svenska kronor, enligt israelisk media.

Dessutom misstänks Netanyahu för att ha försökt göra ett avtal med den israeliska tidningen Yediot Aharot. I utbyte mot att motarbeta tidningens växande konkurrent Israel Hayom, skulle premiärministern få mer positiv bevakning.

Den israeliska polisens utredningar har tagit över ett år att färdigställa och de rekommenderar att Benjamin Netanyahu åtalas i båda fallen. Netanyahu avfärdar kritiken som riktas mot honom. Under ett tal sa han att rekommendationen är partisk och att anklagelserna är "fulla av hål likt en schweizisk ost", skriver den israeliska tidningen Jerusalem Post.

Benjamin Netanyahu har förhörts upprepade gånger sedan utredningarna inleddes i början av förra året. Han nekar till brott.