RECENSION – FILM

"Hjärtat" - en film om att älska för lite

2:27 min

Mika och Tesfay är ett ungt par som försöker sig på samboskapet. Men det är svårt när den ena är kåtare än den andre.

Lyssna på intervjun med "Hjärtat"-regissören Fanni Metelius i P1 Kultur

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Hjärtat"
Regissör:
Fanni Metelius 
Manus:
Fanni Metelius
Skådespelare: 
Suzanne Reuter, Ahmed Berhan, Fanni Metelius  mfl
Genre:
Drama
Betyg:
3 av 5

Ungefär såhär kan man sammanfatta det hela: Varje gång jag sänker axlarna, är extra pigg och glad kontaktsökande och vill gå och bada med dig, då blir du trumpen och trängd. Men när vi krånglat, grälat och jag stött bort dig lite, då vill du pussas, prata och är en dröm. Vad är det med dig pojkvän?

Hjärtat är en film som handlar om det utnötande i att vilja ligga mycket mer än den man älskar vill och hur allomslukande genomtråkigt och djupt ansträngande det är att vara ihop med någon som lider av lightdepression på grund av prestationsångest.

Här heter han Tesfay och spelar X-Box hela kvällarna istället för att jobba på sin viktiga musikerkarriär. Jobbigt, jobbigt. Att ha fastnat.

Unga Mika upptäcker klentroget hur ensam man kan bli ihop med någon som är så rar som Tesfay, men som inte tänker hjälpa till att vara ihop.

Fanni Metelius och Ahmed Berhan spelar denna vardagens högdramatik känsligt, roligt och naturligt. Det är en liten film som tar sig an ett kärleksförhållande utan att kroka på olika bitampar som till exempel graviditet eller övergrepp. Det räcker gott som handling att försöka orientera sig i någon annan.

Fanni Metelius skriver som en del av marknadsföringen till filmen att det hon vill skildra mellan de tu är en hjärtats konflikt, "ett beteende som min generation känner igen, men som inte har ett allmänt känt namn."

Ähum...dilemmat är ganska välkänt, kanske har det inte ett namn men hej hej från 100 generationer som känner igen...ambivalens...flyktbeteende.

PS. Alla könsroller kan såklart vara omvända.