Olika syn inom Alliansen på vad Nato-medlemskap innebär

3:05 min

Utrikesminister Margot Wallström (S) undvek att kritisera Kina och att nämna den fängslade svensken Gui Minhai i utrikesdeklarationen.

I dag hölls årets första utrikespolitiska debatt i riksdagen, efter att utrikesminister Margot Wallström läst upp regeringens utrikespolitiska deklaration.

I deklarationen markerade regeringen framförallt mot Ryssland och debatten kom att präglas av frågan om ett svenskt Nato-medlemskap.

Många hade innan deklarationen lästes upp även undrat om, och i sådana fall hur, regeringen skulle ta upp fallet med den i Kina fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.

Men varken utrikesministern eller oppositionen nämnde Gui Minhai vid namn. Efter debatten motiverade utrikesministern saken så här:

– Vi nämner inga vid namn, det gjorde vi inte i fjol heller. Vi skall beskriva hur vi arbetar konsulärt med de här fallen, och vi gör alltid det som vi tror också är bäst för de här personerna. Och vi får alltid en diskussion, om vi skulle nämna ett namn, så får vi en diskussion efteråt: ”ja men varför bara den här personen, varför inte de andra fångarna som ni har runt om i världen”, sa utrikesminister Margot Wallström.

Om Kina var formuleringen i regeringens utrikespolitiska deklaration kortfattad.

– Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar, inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna, sa Wallström.

Och just i fallet med svensken Gui Minhai vill oppositionen inte bråka med regeringen. Inte heller dess företrädare nämnde Gui vid namn under debatten.

Tvärtom förklarade sig Moderaternas nye utrikespolitiska talesperson Jonas Jacobsson Gjörtler nöjd med hur regeringen hanterar fallet.

– Vi får viss information löpande, och vi känner oss trygga med regeringens agerande, sa Jacobsson Gjörtler.

Men det var alltså Nato som kom att visa på de utrikespolitiska skiljelinjerna i svensk politik.

– Varför vill inte utrikesministern och regeringen försäkra svenska folket att det finns garantier att om det värsta händer, om vi skulle utsättas för ett militärt angrepp, så har vi garantier att vi får stöd, sa Kerstin Lundgren (c).

– Men det enkla svaret är ju att ett Natomedlemskap, herr talman, skulle inte göra Sverige säkrare, replikerade utrikesminister Margot Wallström.

Moderaternas Jonas Jacobsson Gjörtler anklagade Margot Wallström för att försöka stoppa ett svenskt medlemskap bakvägen, genom att få Sverige att skriva på FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

– När exempelvis finska regeringar har varit måna om att hålla dörren öppen till ett Natomedlemskap, då gör den svenska utrikesministern tvärtom allt för att spika igen dörren för en lång tid framöver, sa Jonas Jacobsson Gjörtler.

Regeringen har ännu inte bestämt sig för om Sverige ska skriva på kärnvapenförbudet, frågan håller på att utredas, men Margot Wallström manade Centerpartiet att ansluta sig till kampen för ett kärnvapenförbud.

– Kanske att ni kan komma tillbaka och ta ställning i den frågan, och faktiskt skapa lite samarbete med oss, sa Margot Wallström.

Centerpartiets Kerstin Lundgren lät sig dock inte övertalas. Och hon säger att ett medlemskap i Nato inte skulle tvinga Sverige att skicka soldater för att till exempel försvara Erdogans Turkiet.

– Nej. Det handlar inte om att man skulle vara tvungen. Det handlar om att Sverige då skulle vara en av utav de som satt vid bordet, tillsammans med Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, britterna, för att diskutera vilken insats som behöver göras, säger Kerstin Lundgren.

Moderaten Jonas Jacobsson Gjörtler är däremot av en annan åsikt.

– En del av ömsesidigheten innebär ju just detta, att vi ställer upp för varandra. Det innebär att om Sverige blir attackerat så kommer andra länder att hjälpa oss, och då är det rimligt att man har samma förväntningar på Sverige, säger Jonas Jacobsson Gjörtler. 

Sverigedemokraternas Markus Wiechel kritiserade Moderaterna för partiets Nato-linje.

– På vilket sätt skulle moderaterna känna sig bekväma med att samarbeta med ett land som Erdogans Turkiet, undrade han.