Åkesson tror på färre tomma stolar efter höstens val

0:57 min

Runt om i landet så finns det 75 tomma stolar i kommunfullmäktige. På 69 av dessa skulle det ha suttit en sverigedemokrat. Men inför höstens val ser det helt annorlunda ut, inte minst i Värmland. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson, när han besöker Värmland på onsdagen.

När Sverigedemokraterna gick till val 2014 var det rätt svårt att skaka fram kandidater till kommunlistorna här i Värmland. Men i år är läget ett helt annat.

I år har Sverigedemokraterna mer än fördubblat sina kandidater i länet enligt partiets ordförande i Värmland Runar Filper. Enligt honom så handlar det om 185 kandidater idag, jämfört med 78 kandidater på valdagen 2014.

– Det har varit en hel del kritik mot oss för att många har lämnat sina uppdrag och så. Vi är ett nytt parti. Nu har vi en ännu mer stabil organisation än vad vi har haft tidigare. Vi växer. Vi mognar, säger Jimmie Åkesson när han besöker Gruvöns bruk i Grums.

En del av förklaringen till att det är så många inom just Sverigedemokraterna som har hoppat av sina politiska uppdrag, menar Jimmie Åkesson handlar om att partiet haft för få kandidater.

– Vi har haft tomma listor ända sedan valnatten egentligen, och även tomma stolar. Å ena sidan så är ju det ett tecken på att det finns ett väldigt sug efter Sverigedemokraterna och vår politik. Och vi kunde inte riktigt leva upp till det.